Διεθνή

Μέρκελ: Απλά δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις καταγγελίες του Ερντογάν

C547FCDE5C41B5E0477D99B387FC71F5.jpg

Απάντηση τις καταγγελίες του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ια την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από τους Οθωμανούς έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στην αντεπίθεση πέρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με τις αιχμηρές δηλώσεις που έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από τους Οθωμανούς του 1915.

«Απλά βρίσκω ακατανόητες τις καταγγελίες […] της τουρκικής πλευράς», δήλωσε η γερμανίδα ηγέτιδα, λίγες ημέρες αφότου ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τους γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν για αναγνώριση της γενοκτονίας ως προέκταση του κουρδικού PKK. Ζήτησε μάλιστα αιματολογικούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως όλα τα μέλη της γερμανικής Βουλής είναι ελεύθερα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του γερμανικού λαού.

Απαντώντας στην αιχμή του κ. Ερντογάν ότι το Βερολίνο θα πρέπει να θυμάται το δικό του παρελθόν και το Ολοκαύτωμα εναντίον των Εβραίων, η καγκελάριος επισήμανε πως η απόφαση της γερμανικής Βουλής περιέχει σαφή αναφορά στη μοναδικότητα της ναζιστικής θηριωδίας.

Προσέθεσε ότι η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ιστορία της και τα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, αν και ο τούρκος πρόεδρος έχει αποσαφηνίσει ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς» να εξετασθούν τυχόν διπλωματικές ή οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η χώρα από την οποίοι προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν έχει πάντως αφήσει να εννοηθεί ότι η κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τις ευρύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που οι δύο πλευρές αναζητούν λύση για την απελευθέρωση θεωρήσεων εισόδου στα τουρκικά διαβατήρια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top