Διεθνή

Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει απαντήσεις μετά το Brexit

D74A61B1C01C99A52D9169947496D618.jpg

Τετραμερής συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και Τουσκ, ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής την Τρίτη.

Η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή για να δώσει τις σωστές απαντήσεις στην απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εν μέσω του πολιτικού και οικονομικού σεισμούς που έχει προκαλέσει η νίκη του Brexit με 52% στο δημοψήφισμα.

Επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να βιαστεί να βγάλει γρήγορα συμπεράσματα ή να προβεί σε βεβιασμένες αποφάσεις μετά το Brexit.

Το σημερινό αποτέλεσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιστορική συνείδηση, είπε, και υπογράμμισε ότι στόχος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι να εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία.

Παραδέχτηκε όμως πως η βρετανική ψήφος συνιστά πλήγμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, προσθέτοντας πάντως ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει την καλύτερη και στενότερη δυνατή σχέση με την Αγγλία.

Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρώπη είναι μία μεγάλη ιδέα, όχι μεγάλη αγορά, δήλωσε από την πλευρά του στο Παρίσι ο κ. Ολάντ. Σημείωσε ωστόσο ότι η βρετανική ψήφος είναι μία σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη.

Η απόφαση για Brexit σημαίνει πως έχει έλθει η ώρα να εφευρεθεί εκ νέου η Ε.Ε., δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Αύριο Σάββατο έχουν κληθεί στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top