Διεθνή

Μετά τους μύδρους η αναμενόμενη συμφιλίωση

910797941D7DAC86363BA41B6A3E1CA1.jpg

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των «αδελφών» τους, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δυο αδελφών χριστιανικών κομμάτων της Γερμανίας, της CDU και της CSU, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Μετά από ένα μπαράζ λεκτικών πυρών, το Μόναχο στέλνει τώρα τα αναμενόμενα μηνύματα συμφιλίωσης προς το Βερολίνο. Μιλώντας στην κυριακάτικη BILD o βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Χόρστ Ζέεχοφερ δηλώνει ότι μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ έχουν βάλει «ξανά τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, πάνω στα οποία μπορεί να χτίσει κανείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφιλίωση μεταξύ των αδελφών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), είναι υπόθεση των δύο προέδρων. Όπως υποστηρίζει, ο ίδιος και η κ. Μέρκελ είχαν τα λιγότερα προβλήματα. Ζητήματα δημιουργούσαν περισσότερο «άτομα της δεύτερης και τρίτης γραμμής», τα οποία «θα πρέπει να σιωπούν και να κάνουν τη δουλειά τους».

Σόιμπλε «δείχνει» ο Ζέεχοφερ

Πιθανολογείται ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός υπαινίσσεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μόλις πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών είχε καταλογίσει στον κ. Ζέεχοφερ ότι φέρει την ευθύνη για τη διένεξη μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων και ότι οι παρεμβάσεις από το Μόναχο συνιστούν «επιθέσεις κατά της Μέρκελ».

Οι επιθέσεις είχαν ξεκινήσει με το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων για τους πρόσφυγες το περασμένο φθινόπωρο και εντατικοποιήθηκαν με την κατόπιν άνοδο της δημοτικότητας του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο Χορστ Ζέεχοφερ είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να απειλήσει ακόμη και με προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Οι φόβοι όμως των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ότι η προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους, δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών για τη Βαυαρία δείχνουν την CSU σταθερά στο 48%, ένα ποσοστό που της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως, σε μια σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μηνός, οι ηγεσίες των δύο αδελφών κομμάτων πρόκειται να προετοιμάσουν τον προεκλογικό αγώνα του 2017 αλλά και να αναζητήσουν κοινές φόρμουλες για μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, π.χ. σε ό,τι αφορά το φόρο κληρονομιάς.

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top