Διεθνή

Μία ώρα συζητούσαν ο Ομπάμα και ο Σαουδάραβας διάδοχος στο Οβάλ Γραφείο

salman.jpg

Τρόπους ενίσχυσης των ιρακινών δυνάμεων στην μάχη που διεξάγουν ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καθώς και τη σημασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία συζήτησαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, στο Οβάλ Γραφείο για μια ώρα και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα βήματα για τη στήριξη της κυβέρνησης του Ιράκ «όπως την αυξημένη υποστήριξη των χωρών του Κόλπου στην χρηματοδότηση επειγουσών αναγκών ανθρωπιστικής βοήθειας και σταθεροποίησης», σημείωσε η αμερικανική προεδρία.

Ο ισχυρός άντρας του βασιλείου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ με στόχο, μεταξύ άλλων, την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της προσέγγισης ΗΠΑ- Ιράν, με το σιιτικό κράτος να αποτελεί ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση του για την συνεισφορά της Σαουδικής Αραβίας στην εκστρατεία ενάντια στο ΙΚ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για μια πολιτική διευθέτηση στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη και τη στήριξη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, του οποίου το βασίλειο αποτελεί μέλος, να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες και η ανοικοδόμηση της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εκστρατεία του συνασπισμού δυνάμεων κυρίως αραβικών κρατών που υπό την ηγεσία του Ριάντ πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. Οι επιχειρήσεις του σαουδαραβικού συνασπισμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει τεράστιο αριθμό σε απώλειες άμαχου πληθυσμού.

Αναφορικά με την Συρία, ο Ομπάμα και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ τόνισαν την σημασία στήριξης μιας πολιτικής μετάβασης στην χώρα που δεν θα περιλαμβάνει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top