Οικονομία

Μισθοί, τριετίες, απεργίες, ομαδικές απολύσεις στην ατζέντα των «σοφών» για το εργασιακό στην Αθήνα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Μετά τις Βρυξέλες και το Άμστερνταμ, στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει σήμερα την 3η της συνεδρίαση η 8μελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για να υποδείξει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο μέτωπο των εργασιακών με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί. Η επιτροπή που αποτελείται από Γερμανούς, Ισπανούς, Ολλανδούς πανεπιστημιακούς και μόνο έναν Έλληνα, τον καθηγητή εργατικού δικαίου Γιάννη Κουκιάδη, θα συνεδριάσει στο Υπουργείο Εργασίας ενώ θα ακούσει και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ θα συναντηθεί το μεσημέρι με τους κοινωνικούς εταίρους κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
 
Δύσκολη αναμένεται το Σεπτέμβριο η αναμέτρηση με τους δανειστές για τις ομαδικές απολύσεις. Εύφορο έδαφος για να ενταθεί η πίεση για την  απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο καλλιέργησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ο οποίος στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής υποστήριξε ότι δε μπορεί να ανεβαίνει πολύ ο πήχης στον όρο «αιτιολογημένη» απόλυση γιατί θα εμποδίζεται διαρκώς η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης. Πάντως ο  υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έχει διαψεύσει ότι έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού τόσο για τους ήδη εργαζόμενους όσο και για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

«Αγκάθι» θα αποτελέσει και το θέμα του κατώτατου μισθού γιατί ενώ το 2ο μνημόνιο προβλέπει ότι από 1/1/2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με νόμο από την κυβέρνηση μετά από πρόταση των κοινωνικών εταίρων, το 3ο μνημόνιο”παγώνει” τη διαδικασία «μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Έτσι, το συμφωνημένο θέμα της κατώτατης αμοιβής βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Στην καλύτερη περίπτωση θα επιδιωχθεί η διατήρησή του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, (510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών) για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια, με παγωμένες τις ωριμάνσεις (προσαύξηση μισθού ανά 3ετίες λόγω προϋπηρεσίας ). Το μνημόνιο έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, έως ότου η ανεργία μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

Το επίδομα γάμου (+58 ευρώ) διατηρείται όσο εξακολουθεί να ισχύει  η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία όμως εκπνέει στο τέλος του χρόνου.
 
Αν οι δανειστές δείξουν το σκληρό τους πρόσωπο το φθινόπωρο, από τα πρώτα αιτήματα που θα θέσουν θα είναι η κατάργηση των τριετιών του κατώτατου μισθού, που είναι από τα ελάχιστα δικαιώματα τα οποία διασώθηκαν το 2012.

Ωστόσο εμπόδια βάζουν οι δανειστές και στη γενικότερη μισθολογική εξέλιξη που αφορά στους υψηλότερους κλαδικούς μισθούς, καταρρακώνοντας τις «αυταπάτες» τις κυβέρνησης ότι θα επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) θέτει ρήτρα ότι «δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.»

Η ατζέντα των εργασιακών περιλαμβάνει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με τους  δανειστές να ζητούν αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, στο lockout και στο ειδικό καθεστώς αδειών των συνδικαλιστών.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top