Ελλάδα

Μόνο νεκροί θα γλιτώσουν τις ανακτήσεις οι αγρότες;

1922F79C1DC4938777E66FB53AB2D5C5.jpg

Οκτώβριο – Νοέμβριο τα μπιλιετάκια 40 εκατομμυρίων ευρώ για 12.000 αγρότες. Θα κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις για τα ποσά άνω των 5.000 ευρώ από πακέτο «Χατζηγάκη».

Οκτώβριο – Νοέμβριο τα μπιλιετάκια 40 εκατομμυρίων ευρώ για 12.000 αγρότες. Θα κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις για τα ποσά άνω των 5.000 ευρώ από πακέτο «Χατζηγάκη».

Με τις βασικές ενισχύσεις του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα έρθει σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο «μποναμάς» συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για 12.000 αγρότες, που είχαν λάβει ενισχύσεις από το γνωστό πακέτο «Χατζηγάκη» την περίοδο 2008 – 2009 και η Κομισιόν απαιτεί την ανάκτησή τους βάσει της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η φράση του Ευάγγελου Αποστόλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την απαλλαγή από τους καταλογισμούς μόνο για τους αποβιώσαντες που υπολογίζονται σε 48.000.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Υπουργείου κατά τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιστροφή των συγκεκριμένων αγροτικών ενισχύσεων, οι ευρωπαίοι εταίροι, δεν αποδέχονται τη μακρά αποπληρωμή τους μέσω δόσεων σε βάθος 5ετίας ή 7ετίας.

Το αρχικό πακέτο «Χατζηγάκη» αφορούσε περίπου 720.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Δια της διαπραγμάτευσης η Κομισιόν έχει καταλήξει ότι πρέπει να ανακτηθούν 220 εκατομμύρια ευρώ από συνολικά 85.000 αγρότες.

Οι επιστροφές, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν από του 12.000 εξ αυτών, από τους οποίους βάσει προωθούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα παρακρατηθούν από τις επικείμενες βασικές ενισχύσεις τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ, με στόχο τη συγκέντρωση συνολικά 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ο αριθμός των δόσεων που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν μέχρι την ημέρα που θα τους αποσταλούν τα «φαρμακερά μπιλιετάκια». Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέτει ως «ταβάνι» τις 2 δόσεις.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η δήλωση του αρμόδιου υπουργού. «Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να υπάρχουν και δόσεις σε 2 ή 3 χρόνια θα το δούμε. Πάντως είναι μικρά τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες και αφορούν τουλάχιστον αυτή την ώρα το 1,5% των αγροτών που πήραν τις συγκεκριμένες ενισχύσεις. Θέλω να τονίσω ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση και η μη εφαρμογή της θα έχει πιο δυσάρεστες επιπτώσεις από τις ανακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Αποστόλου πάντως παραδέχτηκε ότι η Κομισιόν ασκεί αφόρητες πιέσεις για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αν δεν γίνει η επιστροφή των ποσών να επιβληθούν στη χώρα μας εκ νέου καθημερινά πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση της παύσης των επιδοτήσεων προς τους αγρότες.
Και οι υπόλοιποι 73.000 των αγροτών πάντως, που έχουν λάβει ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ από το πακέτο «Χατζηγάκη» πιθανότατα δεν θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, απλώς δεν θα δουν υπό τα τωρινά δεδομένα τα μπιλιετάκια άμεσα, καθώς ο υπουργός ανέφερε: «Για τους υπόλοιπους θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει από πλευρά της Ευρωαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ίσως με τις δυνατότητες που θα αναζητήσουμε μέσα από ντεμίνιμις που έχουμε περιπτώσεις, που μπορούμε να εφαρμόσουμε, με την έγκρισή τους να έχουμε πολύ μικρότερο ποσοστό από τους υπολοίπους για να πληρώσουν προσεχώς».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προϊδέασε για άλλη μία φορά και για τους νέου καταλογισμούς που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα πακέτα «Κοσκινά», «Κοντού» και «Μωραΐτη» ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν δοθεί σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top