Οικονομία

«Μπλακ άουτ» στην πληρωμή των φόρων

550_334_457734.jpg

Το δράμα των φορολογουμένων φαίνεται ότι συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, παρότι οι νέες επιβαρύνσεις ήταν ακόμα στα χαρτιά και στο φάσμα των σχεδιασμών.

Τα βάρη των προηγούμενων μηνών, τα οποία σωρεύονταν στους μηνιαίους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αποδείχθηκαν και πάλι ασήκωτα, αναφέρει το Euro2day.gr.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς την εφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ και κάπως έτσι, το πρώτο τετράμηνο του έτους έκλεισε με τον λογαριασμό των απλήρωτων φόρων να αγγίζει τα 4,330 δισ. ευρώ.

Χώρια τα 83,5 δισ. ευρώ παλαιών (έως τα τέλη του 2015) ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία όλο κυνηγάει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών και όλο αυξάνονται, κάνοντας το βαρέλι των απλήρωτων φόρων να μοιάζει δίχως πάτο.

Και επειδή οι παλαιοί φόροι δεν εισπράττονται, επιβάλλονται νέοι. Κλασική συνταγή αποτυχίας (όπως έχει φανεί από τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών) για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία έκανε έως και τον Β. Σόιμπλε να χαρακτηρίσει «οικονομική ανοησία» την αύξηση του ΦΠΑ σε μια χώρα με τόσο πολλούς απλήρωτους φόρους…

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν μήνα – μήνα από τις αρχές του έτους πόσο αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων.

Ο Γενάρης ήταν δύσκολος: Ξεκίνησε με 1,456 δισ. ευρώ απλήρωτων οφειλών. Τον Φεβρουάριο ο λογαριασμός σκαρφάλωσε στα 2,755 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο στα 3,636 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο οι συνολικές από τις αρχές του έτους νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 4,330 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα «φέσια» μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει καταφέρει να εισπράξει 568 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ οι εισπράξεις -με τα ίδια μέσα- από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,060 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διαγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 382 εκατ. ευρώ.

Εκτός ρύθμισης πάνω από τους μισούς οφειλέτες στα Ταμεία

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top