Πολιτική

Ν. Χουντής: Η ανανέωση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημαίνει νέους κινδύνους πολεμικών συρράξεων

550_334_470523.jpg

«Η ανανέωση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημαίνει νέους κινδύνους πολεμικών συρράξεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, μιλώντας στη διημερίδα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) που διεξήχθη στις Βρυξέλες με θέμα τις στρατιωτικές εμπλοκές του ΝΑΤΟ και τη Διεθνή Ειρήνη.

Ο κ. Χουντής αφού εξέθεσε την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη «στρατολόγηση» νέων χωρών, όπως είπε, τόνισε το εξής: «Στις αρχές Ιουλίου έχουμε Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Έχουμε δείγμα το πού το πάει το ΝΑΤΟ, ποιος είναι ο ρόλος του και επειδή υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, συγκρούσεις σε μια σειρά σημεία, και επειδή φαίνονται τα σχέδια για επέκταση των συγκρούσεων και για νέες επεμβάσεις, πρέπει παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τι θα αποφασιστεί.

Ήδη το Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο πλήρους ανάπτυξης των νατοϊκών δυνάμεων από τη Βαλτική, τη Μαύρη θάλασσα, τον Καύκασο, έως τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη στην κοινοβουλευτική σύνοδο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί ότι, μέχρι το 2020, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2%. Αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια στο πού και πώς θα εξελιχθεί η δράση του ΝΑΤΟ».

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ τόνισε επίσης πως με αφορμή το προσφυγικό, υπάρχει ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «όπου, εκτός των άλλων, δημιουργούνται, αναζωπυρώνονται προβλήματα αμφισβήτησης ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας».

«Στόχευσή του», συνέχισε ο κ. Χουντής, «είναι η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Συρίας και όχι για να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφυγικών ροών, όπως λέγεται, καθώς αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επέφεραν στη Συρία, και όχι μόνο, τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές, ότι ο επόμενος στόχος είναι πάλι η Λιβύη».

Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως «έχουμε τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την διεύρυνση ανατολικά, την εγκατάσταση της “αντιπυραυλικής ζώνης” στις χώρες, όπως στη Ρουμανία, τη διεύρυνση στη Σκανδιναβία αλλά και στις άλλες βαλτικές χώρες, που δρομολογούν αντίμετρα από την πλευρά της Ρωσίας» και προειδοποίησε αναφέροντας τα εξής:

«Η κατάσταση επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές ότι είναι κρίσιμη και ανησυχητική.

Η ανανέωση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημαίνει νέους κινδύνους πολεμικών συρράξεων, οι λαοί πρέπει να αντισταθούν, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top