Πολιτική

Να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο ζητεί η Τουρκία

550_334_489766.jpg

Της Αλεξίας Τασούλη

Την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης βρισκόταν στην Άγκυρα και επισκεπτόταν μονάδες της τουρκικής αεροπορίας, συνομιλώντας με τον ομόλογό του, η Τουρκία έθετε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ την διακοπή της δράσης της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Το αίτημα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ήταν προφορικό, δεν κατατέθηκε επισήμως, βρήκε όμως την αντίθετη γνώμη των υπόλοιπων 27 συμμάχων, καθώς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία.

Πηγές από το ΝΑΤΟ έλεγαν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτό το αίτημα ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να ζητήσει ενδεχομένως κάτι άλλο σε επόμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Πρόσθεταν ακόμη ότι υπάρχει δυσφορία για τη γενικότερη στάση της Τουρκίας, διότι – εξαιτίας των προσκομμάτων που θέτει – δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως η δράση του ΝΑΤΟ σε όλο το Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ έχει μάλιστα στον σχεδιασμό του να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη στην περιοχή, καθώς είναι σε θέση να αποτρέψει και ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα εκφράζει την αντίθεσή της στη συνέχιση της επιχείρησης, καθώς από την πρώτη στιγμή θεωρούσε ότι δεν εκπληρώνει τον σκοπό της, αφού υπάρχει περιορισμός των τουρκικών πλοίων στα τουρκικά χωρικά ύδατα και των ελληνικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Απάντηση στο αίτημα της Τουρκίας να σταματήσει η δράση της επιχείρησης έδωσαν εμμέσως οι Αμερικανοί, καθώς ανακοίνωσαν ποιό πλοίο θα συμμετάσχει στη νατοϊκή δύναμη. Το USN Grapple, ένα σκάφος διάσωσης πολλαπλών ρόλων θα καταπλεύσει εντός των επόμενων ημερών στο Αιγαίο όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ.

Καμμένος: Επιτυχημένη η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top