Πολιτική

«Ναι» Τζιτζικώστα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

2289891.jpg

«Η εκλογή Προέδρου, με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να γίνεται από το λαό, από τους πολίτες και θεωρώ μεγάλο λάθος της ΝΔ αν ξαφνικά εμφανιστεί με διαφορετική θέση» είπε σήμερα στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια πρόθεση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που γνωρίζω είναι την κατ’ αρχήν εισήγηση που έκανε ο υπεύθυνος να διαμορφώσει την πρόταση της ΝΔ, αλλά φαντάζομαι ότι θα τροποποιηθούν σημεία της, διότι η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα που στήριζε και πρέπει να στηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες και θα ήταν μεγάλο λάθος εάν ξαφνικά βλέπαμε τη ΝΔ να εισηγείται κάτι διαφορετικό».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι ακόμη και πρώην Πρόεδροι της ΝΔ έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τους πολίτες και ανέφερε τα ονόματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Καραμανλή.

«Και επί της ουσίας είναι και σωστό γιατί έτσι οριστικά τελειώνει η φαυλότητα με ό,τι μπορεί να έφερνε αυτό στο παρελθόν, των πιέσεων που ασκούνταν στα κόμματα προκειμένου από μια σύνθεση κοινοβουλευτική να προκύπτει πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί θα έπρεπε 300 άνθρωποι να επιλέγουν τον ανώτατο άρχοντα; Θα πρέπει, λοιπόν, να πάει στους πολίτες η εκλογή και μάλιστα να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην είναι διακοσμητικός. Δεν έχουμε τις πολυτέλειες στην Ελλάδα να έχουμε διακοσμητικούς ρόλους. Θα πρέπει να του ανατεθούν αρμοδιότητες και για το Συνταγματικό Δικαστήριο και για εξωτερικά θέματα. Αυτά είναι προτάσεις που έχω καταθέσει ολοκληρωμένες όταν ήμουν υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ και πράγματα που θα προχωρούσα αν η ΝΔ έφτανε στο σημείο να κάνει προτάσεις για το σύνταγμα. Επειδή τώρα φτάνουμε εκεί, νομίζω, ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ: άμεση εκλογή του Προέδρου της ΝΔ από τους πολίτες», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε: «κατ αρχήν είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια, διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο, οπότε ας περιμένουμε λίγο να δούμε πώς ακριβώς σκέφτεται η νέα ηγεσία». Σχετικά με τον δικό του ρόλο διευκρίνισε: «δεν μου έχει ζητηθεί κάτι μέχρι στιγμής. Θα είμαι στη διάθεση της παράταξης να βοηθήσω όπου χρειαστεί».

Πρόταση για ημερίδα του ΕΛΚ για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε πρόταση για τη διοργάνωση ημερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη για το Προσφυγικό στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε Πρακτορείο 104,9 FM ο ίδιος δίνει σήμερα μια μάχη στις Βρυξέλλες, ώστε να γίνει η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφθούν όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών και να ενημερωθούν για το τι σημαίνει σήμερα η Ελλάδα να σηκώνει το βάρος του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού μόνη της.

«Είναι θέμα ουσίας για να καταφέρουμε να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι κυρίαρχο στην Ευρώπη, να δουν από κοντά τα μέλη του το πρόβλημα και να καταλάβουν ότι είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να δεχτεί αναλογικά πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που της αναλογεί με βάση τον δικό της πληθυσμό» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε την ανάγκη να δείξουν όλα τα κράτη μέλη αλληλεγγύη το ένα στο άλλο.

«Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε μια ΕΕ και να μην τηρούνται οι αρχές της αλληλεγγύης. Σήμερα οι πρόσφυγες έχουν μείνει στην Ελλάδα και δεν υπάρχει αυτός ο αναλογικός επιμερισμός. Αυτό ακριβώς θέλω να πετύχω με αυτή την κίνηση» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει το βάρος που της αναλογεί στο Προσφυγικό και έχει αφήσει την Ελλάδα μόνη της».

Για τον οδικό άξονα Ποτίδαιας – Κασσανδρείας που δόθηκε στην κυκλοφορία τόνισε ότι ουσιαστικά θα αλλάξει τελείως τη μετακίνηση από και προς το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, καθώς θα αυξήσει τις ταχύτητες και θα βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας στις οδικές μεταφορές. Ζήτησε, άλλωστε, από την «Εγνατία Οδό ΑΕ» να ολοκληρώσει επιτέλους το έργο των 4 χλμ που προηγείται του έργου που δόθηκε στην κυκλοφορία και εξαιτίας του οποίου ταλαιπωρούνται επί τρία συνεχή καλοκαίρια οι πολίτες, οι οδηγοί και επισκέπτες.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top