Διεθνή

ΝΑΤΟ: Προωθείται η ανάπτυξη ταγμάτων στις βαλτικές χώρες & την Πολωνία

03F0831CE7227F944C296716339EB99E.jpg

Η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ προώθησαν σήμερα τα σχέδια τους για να ηγηθούν μιας νέας δύναμης που θα παρατάξει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, στα σύνορα της Ρωσίας τον επόμενο χρόνο, με κάποια κράτη-μέλη όμως της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να τονίζουν ότι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την αποτροπή της Μόσχας πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω.

Η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ προώθησαν σήμερα τα σχέδια τους για να ηγηθούν μιας νέας δύναμης που θα παρατάξει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, στα σύνορα της Ρωσίας τον επόμενο χρόνο, με κάποια κράτη-μέλη όμως της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να τονίζουν ότι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την αποτροπή της Μόσχας πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω.

Λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών πρόκειται να εγκρίνουν την αποστολή περίπου 4.000 στρατιωτών οι οποίοι – με την στήριξη δύναμης ταχείας αντίδρασης – θα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή οποιασδήποτε επίδειξης δύναμης της Μόσχας όπως αυτή στην Κριμαία το 2014. Τρεις από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ τόνισαν πως η κάθε μία θα διοικεί από ένα τάγμα 800-1000 στρατιωτών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του αμυντικός σχηματισμού.

“Η Βρετανία θα ηγηθεί ενός εκ των ταγμάτων”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. “Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό σήμα της αποφασιστικότητας μας να υπερασπιστούμε τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία ενώπιον της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας”, πρόσθεσε.

“Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με την Ρωσία, δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν την συνάντηση στις Βρυξέλλες. “Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλες τις σύμμαχες χώρες από οποιαδήποτε απειλή”, επισήμανε.

Η Γερμανία πιθανώς να παρατάξει τα στρατεύματα της στην Λιθουανία, οι ΗΠΑ στην Πολωνία και η Βρετανία στην Εσθονία σε μια εξάμηνη έως εννιάμηνη εκ περιτροπής βάση. Ο Καναδάς αναμένεται να διοικεί ένα τέταρτο τάγμα στην Λετονία, αναφέρουν διπλωμάτες, αν και η Οτάβα δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως.

Ενώ τα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης καλωσόρισαν την αποστολή των τεσσάρων ταγμάτων στην μεγαλύτερη στρατιωτική παράταξη του ΝΑΤΟ έπειτα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόνισαν πως επιθυμούν μεγαλύτερη στήριξη για να προστατευτούν από το ισχυρό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Παράλληλα η Βουλγαρία και η Ρουμανία πιέζουν το ΝΑΤΟ να διευρύνει την παρουσία ναυτικής δύναμης στην Μαύρη Θάλασσα, όπου αγκυροβολεί ρωσικός ναυτικός στόλος, καθώς και την ανάπτυξη επιπλέον συμμαχικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως το ΝΑΤΟ εξετάζει την πρόταση της Ρουμανίας για την παράταξη μιας ταξιαρχίας, που αποτελείται συνήθως από 5.000 στρατιώτες, η οποία μπορεί να συντονίσει την εκπαίδευση των συμμαχικών στρατευμάτων και ενδεχομένως να διαδραματίζει έναν αποτρεπτικό ρόλο. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την πρόταση αυτή στην σημερινή συνάντηση, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει εχθρικά τα σχέδια αποτροπής του ΝΑΤΟ με την ρωσική αντιπροσωπεία στην Συμμαχία να προειδοποιεί πως αυτά απειλούν την ειρήνη στην κεντρική Ευρώπη. Το Κρεμλίνο τονίζει πως η πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ κλιμακώνει επίσης τις εντάσεις. Οι ΗΠΑ αρνούνται αυτό τον ισχυρισμό με την Ουάσιγκτον να τονίζει πως αυτή στοχεύει να προστατεύσει τη συμμαχία από το Ιράν.

Η παράταξη των τεσσάρων ταγμάτων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης νατοϊκής δύναμης αποτροπής που πρόκειται να εγκριθεί στην σύνοδο κορυφής της 8ης Ιουλίου στην Βαρσοβία, όπου θα περιλαμβάνει στρατεύματα εκ περιτροπής, εξοπλισμό αποθήκευσης και μια μεγάλη κινητή μονάδα με τη στήριξη μονάδας ταχείας αντίδρασης 40.000 στρατιωτών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top