Πολιτική

ΝΔ:Η κυβέρνηση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας

550_334_414616.jpg

«Όταν η οικονομία έχει ανάγκη από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις στα επόμενα χρόνια μόνο ως φάρσα ακούγεται να ονομάζεται ο νόμος αυτός αναπτυξιακός. Η Νέα Δημοκρατία λέει όχι επί της αρχής», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι ο αναπτυξιακός νόμος έρχεται σε περιβάλλον ύφεσης και δεν μπορεί να παράγει τα αποτελέσματά του, τον χαρακτήρισε “πουκάμισο αδειανό” αφού αφορά 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες έφτασαν τα 6,7 δισ., είπε ότι συνιστά επιστροφή στον κομματισμό και προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία, και τέλος προσέθεσε πως τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου αναπτυξιακού νομού.

«Δεν είναι τίποτα άλλο παρά φύλλο συκής για να κρύψει τη γύμνια της συγκυβέρνησης. Λέμε όχι επί της αρχής. Τυχόν θετικά επιμέρους σημεία του νόμου θα εξεταστούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις Φίλη

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Φίλη για το κίνημα “Παραιτηθείτε”, ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτηση και να απομακρύνει τον υπουργό Παιδείας από την κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Αποδεικνύεται ότι με κάθε τους λέξη παραβιάζουν το Σύνταγμα. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση επειγόντως», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σχετικά με τη συγκέντρωση της επόμενης Τετάρτης, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολλίτευσης είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι εκείνες που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και της δημοκρατικής τάξης και υπενθύμισε τι αναφέρει το άρθρο 11 του Συντάγματος.

«Εφόσον προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει το μεγάλο ατόπημα, οφείλει ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί, εκτός αν τον υποκαθιστά ο κ. Φίλης, όπως δείχνει με τις δηλώσεις του», συνέχισε.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Επ´ αυτού, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ο πρώην υπουργός σχολίασε τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενου διενέργειας δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για «πρόθεση παραβίασης του Συντάγματος», υπενθυμίζοντας σχετικά τρία στοιχεία:

«1ον. Μόνον η χούντα έκανε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

2ον. Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αποκλειστικά και μόνο δύο τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η συνταγματική αναθεώρηση. Και

3ον. Η διαδικασία αναθεώρησης είναι αυστηρά προσδιορισμένη, γίνεται σε δύο φάσεις από δύο διαδοχικές Βουλές και απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες».

Το «γαλάζιο» στέλεχος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση περί φορολόγησης των πολιτών που ψήφισαν “ναι” στο δημοψήφισμα και στις δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματική.

Το κίνημα «Παραιτηθείτε»

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στη διαμαρτυρία της επόμενης Τετάρτης, ο συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη τόνισε πως δεν πρόκειται για συγκέντρωση της Λ. Συγγρού, αλλά είναι ελεύθερος κάθε βουλευτής να αποφασίσει αν θα πάει ή όχι.

«Η ΝΔ δεν θα παραστεί. Δεν είναι συγκέντρωση της ΝΔ. Ειδικά μετά τις δηλώσεις Φίλη, εννοείται ότι σε ατομική βάση, δεν μπορεί να υποδειχθεί σε οποιονδήποτε να πάει ή να μην πάει», σημείωσε προσθέτοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά την παραίτηση του κ. Τσίπρα.

Επιπρόσθετα για τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι τις βασικές, γενικές σκέψεις τις ανακοίνωσε ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Κώστας Τασούλας και θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης μέχρι να διατυπωθούν οι οριστικές θέσεις.

Το θέμα της Αγ. Σοφιάς

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική και στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

«Μια τέτοια απάντηση, δια κύκλων, για σοβαρά θέματα είναι πρωτόγνωρη. Δεν νοείται να υπάρχει ασαφής και απροσδιόριστη απάντηση, που στη διπλωματική πρακτική είναι σαν να μην έγινε», δήλωσε, ενώ είπε ότι προκύπτει πρόβλημα και από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και καιρό δεν έχει εκπρόσωπο Τύπου.

Τέλος, ο ίδιος είπε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη με πληροφορίες που έχει και αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αλλαγή του ονόματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top