Διεθνή

Νέες δημοσκοπήσεις υπέρ του Brexit οκτώ μέρες πριν του βρετανικό δημοψήφισμα

5E597FFBC6C35B8C6185CCDC92E8006B.jpg

Νίκη του Brexit ή εκμηδενισμό της διαφοράς που είχε προσφάτως το Remain δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους οπαδούς της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. και στις αγορές, καθώς εμφανίζουν την πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είτε να προηγείται είτε να έχει εξανεμίσει τη διαφορά που υπήρχε προ τριών εβδομάδων.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας TNS δίνει προβάδισμα επτά εκατοστιαίων μονάδων στο Brexit, 47% έναντι 40%, ενώ δημοσκόπηση της BMG φέρνει επίσης μπροστά την έξοδο από την ΕΕ με 45% έναντι 41% της παραμονής. Στη μηνιαία δημοσκόπηση της ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Sun το Remain, η παραμονή στην Ε.Ε., διατηρεί το προβάδισμα, αλλά μόνο με 46% έναντι 45%, αντί της διαφοράς των 11 μονάδων προ ενός μηνός.

Είχαν προηγηθεί το τελευταίο διήμερο τέσσερις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στο Leave με διαφορά από μία έως επτά ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σήμερα ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων όπως ανανεώνεται τακτικά από τους «Financial Times» φέρνει μπροστά το Brexit με 47% έναντι 45%.

Αξιοσημείωτη είναι και η μείωση του ποσοστού πιθανότητας επικράτησης του Remain σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair. Από το 78% της περασμένης εβδομάδας το ποσοστό έχει πέσει στο 59%.

Αγώνας από τους Εργατικούς

Σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ότι είναι ψηφοφόροι των Εργατικών, ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν που έχει κατηγορηθεί για «διστακτική» εκστρατεία υπέρ της παραμονής κινητοποίησε όλη τα νυν και παλαιά ηγετικά στελέχη του κόμματος, που πραγματοποιούν συνεχείς εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα.

Θέλοντας να δείξει ότι αναγνωρίζει ως βασικό προβληματισμό των ψηφοφόρων το θέμα της ελεύθερης ενδοκοινοτικής μετανάστευσης, ο Αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον δήλωσε ότι ακόμα και σε περίπτωση παραμονής στην ΕΕ θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επανέρχεται με προειδοποίηση ότι το Brexit θα έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο δημιουργώντας μία τρύπα 30 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Κατά τον κ. Όσμπορν αυτό θα σημάνει την ανάγκη νέου έκτακτου προϋπολογισμού με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Η παράταξη Leave κατέκρινε την προειδοποίηση Όσμπορν ως μία ακόμα απόπειρα κατατρομοκράτησης των ψηφοφόρων. Μάλιστα 57 βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών ανακοίνωσαν ότι θα καταψήφιζαν έναν τέτοιο έκτακτο προϋπολογισμό.

Πάντως με κύριο άρθρο τους οι FT απευθύνουν επίσης προειδοποίηση για τους οικονομικούς κινδύνους του Brexit την ώρα που ο κύριος εμπορικός εταίρος της χώρας, η ευρωζώνη, ανακάμπτει. Όλα αυτά ενώ η στερλίνα βρίσκεται σε χαμηλό δύο μηνών στις αγορές συναλλάγματος και ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE100 έχει δει να χάνονται 87 δισεκατομμύρια λίρες από τις εισηγμένες εταιρείες στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά της εκστρατείας Leave
παρουσιάστηκε σήμερα μία σειρά νόμων που θα προωθούνταν αμέσως μετά από το δημοψήφισμα σε περίπτωση επικράτησης του Brexit.

Αυτοί περιλαμβάνουν μέτρα άρσης της ισχύος αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τη διοχέτευση χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από την έξοδο από την Ε.Ε. προς το εθνικό σύστημα υγείας NHS, την κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση από την Ε.Ε. και ταχεία έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες πριν από τις βρετανικές εκλογές του 2020.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top