Διεθνή

Νέο εμπορικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις τους ανοίγουν Κίνα και Ουζμπεκιστάν

%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%9F%CF%85%CE

Η Κίνα και το Ουζμπεκιστάν προχωρούν στο άνοιγμα ενός νέου εμπορικού κεφαλαίου στις διμερείς τους σχέσεις, μέσω της παγκόσμιας εμπορικής πρωτοβουλίας ( Belt and Road Initiative) που υλοποιεί το Πεκίνο, από το 2013.

Είναι πολλοί αυτοί στις δύο χώρες, που αναμένουν με ανυπομονησία την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ στην κεντροασιατική χώρα, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη-Παρασκευή).

Δεδομένου ότι από το Ουζμπεκιστάν διέρχεται ο παραδοσιακός κινεζικός εμπορικός “δρόμος του μεταξιού” η πρώην σοβιετική δημοκρατία ενισχύει την εμπορο-οικονομική και γεωπολιτική θέση της, ως προς τα κινεζικά συμφέροντα.

Από την άλλη μεριά, η διεθνής εμπορική πρωτοβουλία που υλοποιεί η Κίνα προσφέρει μια ουσιαστική ευκαιρία εμπορικής εξωστρέφειας στο Ουζμπεκιστάν, μέσω της συμμετοχής του σε σχέδια περιφερειακής οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο της κινεζικής εμπορικής πρωτοβουλίας που υλοποιεί το Πεκίνο, βρίσκεται η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη, μέσω της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας, αλλά και παραδοσιακών εμπορικών προορισμών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, με προέκταση στον αραβικό κόσμο, αξιοποιώντας τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top