Διεθνή

Νέο ευρωπαϊκό Master Plan κατά της προσφυγικής κρίσης

4FF7EB9ACE3F21E8211DF4E7AB67EDD0.jpg

Με μια τακτική καρότου και μαστιγίου ή «θετικών και αρνητικών κινήτρων» κατά τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο η ΕΕ θα επιχειρήσει να θέσει υπό έλεγχο τις προσφυγικές ροές από την αφρικανική ήπειρο.

Στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, η ΕΕ προτίθεται να προχωρήσει σε παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής καθώς και της Μέσης Ανατολής.

«Στόχος είναι η καταπολέμηση των αιτιών και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει στη σημερινή Welt ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ιδέα στηρίζεται στις εμπειρίες που αποκομίσαμε πρόσφατα από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεν θα είναι όμως μια απλή αντιγραφή (της συμφωνίας). Δεν μπορείς να υιοθετείς τα ίδια μέτρα για όλες τις χώρες. Αντιθέτως θέλουμε εξειδικευμένα μέτρα για κάθε μεμονωμένη χώρα».

Καταρχήν συμφωνίες με 9 χώρες

Οι προωθούμενες νέες συμφωνίες αφορούν καταρχήν εννέα συνολικά χώρες: την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τυνησία, τη Νιγηρία, το Μαλί, την Αιθιοπία, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.

«Με κάθε μια από αυτές τις εννέα χώρες θέλουμε να συνάψουμε διάφορες συμφωνίες», εξηγεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Θέλουμε να τις πείσουμε να δεχθούν την επιστροφή παράνομων μεταναστών. Επιπλέον, στόχος είναι αυτές οι χώρες να κινηθούν με συνέπεια κατά των διακινητών και να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Πέραν αυτών θέλουμε να αποτρέψουμε το να ξεκινούν οι πρόσφυγες το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Γι΄ αυτό το λόγο θα ενθαρρύνουμε ορισμένα κράτη που γειτνιάζουν με τις χώρες καταγωγής των προσφύγων να διασφαλίyουν στους ανθρώπους μια ακόμη πιο ασφαλή υποδοχή. Και τέταρτον, θέλουμε να διανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, με τις χώρες της ΕΕ είτε να δέχονται ανθρώπους που έχουν ανάγκη απευθείας από τις χώρες προέλευσης, είτε να παρέχουν σε νόμιμους μετανάστες (…) άδειες παραμονής και εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας Blue Card».

Κινητοποίηση έως και 62 δις ευρώ

Για όσες χώρες συνεργαστούν εν τέλει, η ΕΕ θα προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα, ενώ η ελλιπής συνεργασία αντίθετα, θα «τιμωρείται» και θα έχει συνέπειες.

«Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει θετικά και αρνητικά κίνητρα. Στις χώρες που θα συνεργαστούν μπορούμε να υποσχεθούμε -πέρα από την ήδη παρεχόμενη βοήθεια- μια περαιτέρω ουσιαστική οικονομική στήριξη ή και τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων. Για όσους, αντίθετα, δεν τηρήσουν τις συμφωνίες, ενδέχεται να υπάρξουν «περιορισμοί», σύμφωνα με τον έλληνα επίτροπο.

Ποιο θα είναι όμως το ύψος της παρεχόμενης νέας οικονομικής βοήθειας; «Αφενός θα προτείνουμε μέτρα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και να τεθούν άμεσα σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσουμε υφιστάμενους πόρους πιο στοχευμένα, πιο ευέλικτα και πιο γρήγορα. Μεταξύ 2016 και 2020 μπορούν να διατεθούν έτσι περί τα 8 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση των μεταναστευτικών εταιρικών σχέσεων. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης σε μακροπρόθεσμη βάση θα παρουσιάσουμε ήδη το φθινόπωρο ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα. Δίνοντας ώθηση σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έως και 31 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν θα διαθέσει μέχρι το 2020 3,1 δις ευρώ. Εάν συμμετάσχουν αναλόγως οι χώρες μέλη και άλλοι εταίροι, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν εντέλει επενδύσεις ύψους έως και 62 δις ευρώ».

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top