Περιβάλλον

Νέο ιστορικό χαμηλό για τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού

550_334_8185.jpg

Τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου του Αρκτικού Ωκεανού βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο τους για αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών (NSIDC).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για άλλο ένα φαινόμενο που αποδεικνύει ότι η δραματική συρρίκνωση του πάγου στο Βόρειο Πόλο από την αύξηση της θερμοκρασίας, συνδέεται με τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί στην τήξη των πάγων της Αρκτικής, γεγονός που αφήνει πίσω σκούρο νερό που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο από ό,τι ο λευκός πάγος, θερμαίνοντας έτσι τον ωκεανό ακόμη περισσότερο.

«Ο μέσος όρος για το Μάιο 2016 είναι κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2012, τη χρονιά που μέχρι τώρα διατηρούσε το ρεκόρ», αναφέρει η έκθεση του NSIDC.

Ο θαλάσσιος πάγος είναι παγωμένο νερό των ωκεανών που λιώνει κάθε καλοκαίρι και επαναψύχεται κάθε χειμώνα. Φτάνει τη μεγαλύτερη έκτασή του το Μάρτιο κάθε έτους και τη χαμηλότερη τον Σεπτέμβριο.

Το ιστορικό χαμηλό έως τώρα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναμένεται να θέσει νέο ρεκόρ.

Η μέση απώλεια πάγου κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν 61.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα. Αυτός ο ρυθμός είναι ταχύτερος από τα 46.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα, το μέσο ρυθμό μείωσης για το διάστημα 1981-2010.

Τα δορυφορικά δεδομένα υποστηρίζονται από άλλες μετρήσεις και παρατηρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο διευθυντής του NSIDC Μαρκ Σερέζε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμοί τήξης είχαν ξεκάθαρα επιταχυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top