Διεθνή

Νέο μέτωπο Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους

islamik-656x410.jpg

Στο Χαλέπι άνοιξαν νέο μέτωπο οι Κούρδοι κατά του Ισλαμικού Κράτους όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

Οι άραβες και κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) άρχισαν χθες επιχείρηση για την ανακατάληψη από το ΙΚ της πόλης Μανμπίτζ.

Το Παρατηρητήριο, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα και εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι 15 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη Μανμπίτζ, στις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού το τελευταίο 24ωρο.

«Το τελευταίο 24ωρο, οι ΣΔΔ ανακατέλαβαν εννέα χωριά και περιοχές δυτικά του Ευφράτη». Βρίσκονται πλέον σε απόσταση 18 χλμ. από τη Μαντζίμπ, την οποία κατέλαβε το ΙΚ το 2014, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Παράλληλα σήμερα, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βορείως της πόλης του Χαλεπίου στη Συρία, σκοτώνοντας 14 μαχητές της, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, επικαλούμενα ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό στην καταπολέμηση του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης στις 24 Μαΐου κατά του ΙΚ στην επαρχία Ράκα, οι ΣΔΔ δείχνουν να επεκτείνουν στα δυτικά, μέσα στην περιφέρεια του Χαλεπίου, τη μάχη τους κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης που έχει καταλάβει πολύ μεγάλες περιοχές της Συρίας.

Στην επαρχία Ράκα, προπύργιο του ΙΚ από το 2013, οι ΣΔΔ που υποστηρίζονται επίσης από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, προωθούνται αργά κατά των τζιχαντιστών, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αποκομίσει στρατηγικά οφέλη.

Η υπό την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συμμαχία των ΣΔΔ συνεχίζει την επιχείρησή της για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το ΙΚ, έχοντας προωθηθεί 10 χλμ. στο βόρειο τμήμα της πόλης. «Χθες, έβδομη ημέρα της επιχείρησης απελευθέρωσης, το 4ο απόσπασμα των ΣΔΔ κατάφερε να απελευθερώσει περιοχή 10 χλμ. κοντά στο φράγμα Τισρίν στο καντόνι Κομπάνι», ανακοίνωσε σήμερα από τη Σουλεϊμανίγια το κέντρο Τύπου της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUKmedia).

Η επαρχία Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ΙΚ, ενώ αυτή του Χαλεπίου ελέγχεται από αρκετούς παράγοντες — αντάρτες, κυβερνητικές δυνάμεις, ΙΚ, Μέτωπο αλ-Νόσρα (το σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 μετά την ωμή καταστολή των διαδηλώσεων με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μετατράπηκε σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη σύγκρουση, με περισσότερους από 280.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top