Πολιτική

Νέο μέτωπο Μητσοτάκη με τη ΔΑΚΕ

550_334_513213.jpg

Οι σχέσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ με τη ΔΑΚΕ μπαίνουν σε νέα περίοδο δοκιμασίας με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για βαθιές αλλαγές στον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο 2ο «Φόρουμ για την Απασχόληση» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’ και ο Τομέας Εργασίας του κόμματος – επανέλαβε πως δεν συζητά θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, άνοιξε όμως διάπλατα τη συζήτηση για το συνδικαλιστικό νόμο που ακουμπά ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας – ιδιαίτερα τους παλαιότερους βουλευτές οι οποίοι διατηρούν προνομιακές σχέσεις με γαλάζιους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του πλαισίου που διέπει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων επισημαίνοντας πως το ισχύον πλαίσιο μετρά ήδη 35 χρόνια «ζωής» και πλέον απαιτείται αλλαγή του:

«Απεργίες και κινητοποιήσεις που δεν διασφαλίζουν την συμμετοχή των εργαζομένων ή που αποφασίζονται από κλειστές συνδικαλιστικές ελίτ δεν είναι ασφαλώς επιθυμητές και γόνιμες πρακτικές. Εμείς θέλουμε τα συνδικάτα να είναι δημιουργικά, σύγχρονα με επεξεργασμένες θέσεις και τεκμηρίωση και πάνω απ’ όλα να εκπροσωπούν πραγματικά τους εργαζόμενους. Είμαστε στην εποχή που απαιτείται ουσιαστικός διάλογος, απαιτούνται συναινέσεις, διαμόρφωση συναντίληψης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης –στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους γαλάζιους συνδικαλιστές αλλά κυρίως προς τους δανειστές που εμφατικά ζητούν ριζικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Η «νέα σχέση» με τη ΔΑΚΕ που έχουν προαναγγείλει στελέχη του ηγετικού πυρήνα της ΝΔ όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει με μια ακόμη σύγκρουση. Ήδη οι γαλάζιοι συνδικαλιστές – μέσω του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Νίκου Κιουτσούκη έχουν πάρει θέση – ενόψει των συζητήσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά που θα έρθουν μαζί με την αξιολόγηση του Φθινοπώρου στέλνοντας μήνυμα και προς τη Λ. Συγγρού με την οποία έχουν «κόψει» κάθε γραμμή επικοινωνίας:

«Η ίδια “συνταγή”, το ίδιο λάθος σε όλο και μεγαλύτερη διάσταση με ολοένα και δυσμενέστερες προεκτάσεις. 13ος και 14ος μισθός, ομαδικές απολύσεις, κήρυξη απεργιών, ανταπεργία εργοδοτών (lockout)» σημείωνε στην ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα, ο κ. Κιουτσούκης ο οποίος μάλιστα μίλησε για «κουκουλοφόρους» που υποδεικνύουν στην τρόικα πρακτικές άλλων χωρών χωρίς να συνεκτιμούν τις… εθνικές ιδιαιτερότητες.

Οι δανειστές έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, επαναφέροντας όχι μόνο το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αλλά ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων που αφορούν στα συνδικαλιστικά προνόμια στην Ελλάδα, όπως ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, η δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών και ο περιορισμός όλων των προνομίων, έναντι άλλων εργαζομένων, που προβλέπονται για συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top