Διεθνή

Νίκη του Bremain δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη

366ACAED06BB7BB1BCBFC6893431839E.jpg

Η έρευνα της Ipsos Mori για την «Evening Standard» θέλει το Bremain να κερδίζει με το 52% της λαϊκής ψήφου, έναντι 48% για το Brexit. Μεγαλύτερη διαφορά 55% έναντι 45%, δείχνει online σφυγμομέτρηση της Populus.

Επικράτηση του στρατοπέδου που θέλει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στη Βρετανία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα.

Η έρευνα της Ipsos Mori για την «Evening Standard» θέλει το Bremain να κερδίζει με το 52% της λαϊκής ψήφου, έναντι 48% για το Brexit.

Η διαφορά ωστόσο είναι μικρή, ειδικά με δεδομένο ότι η κακοκαιρία που επικρατεί στα βρετανικά νησιά μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους ψηφοφόρους από το να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα. Η έρευνα της Ipsos ολοκληρώθηκε στις 21:00 το βράδυ παραμονή του δημοψηφίσματος.

Σαφώς πιο άνετη επικράτηση του «μέσα», με 55% έναντι 45% για το Brexit, δίνει δημοσκόπηση που έγινε online από την εταιρεία Populus, και διενεργήθηκε από την Τρίτη έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σημειώνεται πάντως πως οι περισσότερες online έρευνες έως τώρα προέβλεπαν νίκη του «έξω».

Μιλώντας στην «Evening Standard» αφού έριξε την ψήφο του, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος είναι «μη αναστρέψιμο» για τη Βρετανία και συνιστά την πιο κρίσιμη απόφαση για τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Κάμερον προειδοποίησε πως το Brexit θα «χτυπήσει σκληρά την οικονομία» και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και οικογένειες.

«Αν θέλετε μία πιο δυνατή, πιο ασφαλή και πλουσιότερη Βρετανία για εσάς, τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, ψηφίστε Παραμονή», κατέληξε.

Σε μία ένδειξη του πόσο αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα, η έρευνα της Ipsos Mori φανερώνει ότι το 12% των πολιτών δήλωσε πως μπορεί να αλλάξει την ψήφο του μέσα στις τελευταίες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται το ύψος της συμμετοχής και η στάση των αναποφάσιστων, που σε πολλές σφυγμομετρήσεις ανέρχονται σε διψήφιο ποσοστό.

Ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας είναι η συμμετοχή των νέων, που θεωρείται η πλέον φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top