Διεθνή

Ο Ερντογάν αφήνει ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την ΕΕ

0540FD036A9A01758F85167CD9C7F7DE.jpg

Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, έως το σημείο που κατηγόρησε την Ευρώπη ότι προσπαθεί να τον χτυπήσει πολιτικά, συνεργαζόμενη με τους Κούρδους.

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Τουρκία με ερώτημα αν η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας δριμύτατη κριτική στις Βρυξέλλες για τη στάση που έχουν τηρήσει στην προσφυγική κρίση και φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την Ευρώπη ότι προσπαθεί να τον χτυπήσει πολιτικά.

«Μπορούμε να ζητήσουμε από το λαό [να απαντήσει], όπως κάνουν οι Βρετανοί», δήλωσε με νόημα ο κ. Ερντογάν, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο τούρκος πρόεδρος σχολίασε ειρωνικά πως ενώ η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η Ευρώπη ανησυχεί ακόμα και για τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα και μπορεί να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Δεν τηρείτε την υπόσχεσή σας, αυτό είναι το άσχημο πρόσωπό σας. Όταν ο Ερντογάν αποκαλύπτει το άσχημο πρόσωπό σας τρελαίνεστε», είπε, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να υπονοήσει πως η Ε.Ε. προσπαθεί να τον υπονομεύσει πολιτικά.

«Για αυτό το λόγο κάνετε προσπάθειες για το ‘πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε τον Ερντογάν’», είπε, καταγγέλλοντας μάλιστα τους Ευρωπαίους ότι προσεγγίζουν τους κούρδους αντάρτες που αντιμάχονται την Τουρκία.

Συνεχίζοντας το κατηγορώ, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει θρησκευτική προκατάληψη εναντίον της Τουρκίας επειδή είναι μουσουλμανική χώρα.

Υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το θέμα ένταξης στην Ε.Ε. έχει επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο στην Τουρκία, ειδικά με δεδομένες τις δηλώσεις βρετανών πολιτικών ότι η Άγκυρα δεν θα μπει στην ενωμένη Ευρώπη ούτε μέσα έως το έτος 3.000.

Το τελευταίο διάστημα δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς πολίτες επιθυμούν ένταξη στην Ε.Ε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top