Πολιτική

Ο Καρανίκας στην προστασία της δημόσιας υγείας για την ακτινοβολία από κινητά!

Την ώρα που ο κ. Νίκος Καρανίκας δίνει ιατρικές συμβουλές για τον καρκίνο, προτείνοντας θεραπεία με «φούντα», λούζοντας με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς την κυρία Ραχήλ Μακρή και την κυρία Σοφία Βούλτεψη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα περίμενε κανείς ότι ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού δεν θα έχει χρόνο για τίποτ’ άλλο.

Ομως τον πολυπράγμονα συνεργάτη και στενό φίλο του πρωθυπουργού η κυβέρνηση δεν τον λουφάρει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα προσόντα του και τις κρυφές ικανότητές του, τις οποίες οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε! Γι’ αυτό και του αναθέτει και ρόλους που δεν θα περνούσαν ποτέ από το μυαλό μας. Τι καλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να δώσει κύρος και υπόσταση στον κ. Καρανίκα ρίχνοντάς τον στα βαθιά της πραγματικής οικονομίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας! Γι’ αυτό και η Διυπουργική Επιτροπή για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας τού ανέθεσε πρόσφατα τα καθήκοντα του συντονιστή της ομάδας εργασίας που συνεστήθη γι’ αυτό τον σκοπό! Μετά ταύτα, ο κ. Καρανίκας αναγορεύτηκε συνομιλητής για λογαριασμό του πρωθυπουργού, επιστημόνων και φορέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και όλοι μαζί θα εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης της ακτινοβολίας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Ο αντισυμβατικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρώην μπάρμαν και φανατικός θαυμαστής της Ελένης Μενεγάκη, αν και δεν επιθυμεί να κάνει καριέρα, που κατά τον ίδιο άλλωστε είναι χολέρα, προσέρχεται στον νέο του ρόλο, όπως μαθαίνουμε, διαβασμένος.

Αλλωστε στο βιογραφικό του υπάρχει σαφής αναφορά στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, αφού ως κινηματικό στέλεχος της Αριστεράς και της Οικολογίας έχει ταχθεί -μεταξύ άλλων- και κατά της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας συμμετέχοντας στη Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Είναι σαφές ότι ο συνεργάτης του πρωθυπουργού θα συμμετέχει στον διάλογο που ξεκινούν τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών, Υγείας και Περιβάλλοντος με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της Ελληνικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας, με αποκρυσταλλωμένες απόψεις.

Και οι απόψεις αυτές φαίνεται να συμπλέουν με τις απόψεις πολλών δήμων που εναντιώνονται στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και κάνουν πολύχρονο αγώνα για να τις ξηλώσουν.

Ωστόσο η επιλογή της κυβέρνησης για τον συντονιστή της ΕΕΤ που θα τρέξει τις αλλαγές σε έναν από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας δεν μπορεί παρά να αιφνιδιάζει την αγορά, αφού η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έχει αναγγείλει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης απαιτεί σοβαρότητα, γνώση και καλή προετοιμασία. Οχι βέβαια πως ο κ. Καρανίκας δεν έχει αυτά τα εφόδια. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο!
Οι φορείς του κλάδου πάντως εμφανίζονται προβληματισμένοι από την επιλογή του συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος στην πρώτη αναγνωριστική συνάντηση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες με φορείς της αγοράς και μέλη της ΕΕΤ δεν δίστασε να «συμβουλέψει» τους εκπροσώπους των εταιρειών να επιστρέψουν στην κοινωνία μέρος των κερδών που έχουν αντλήσει από τη δεξαμενή των συνδρομητών τους!

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τη γέννηση και την άνθηση του κλάδου στην Ελλάδα υπήρξαν ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα για τις εταιρείες ασύρματης επικοινωνίας. Ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα όρια ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα συστήματα κεραιών στη χώρα μας είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι 40% χαμηλότερη από τα διεθνή επίπεδα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η μείωση της ισχύος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αναδεικνύεται σε άλλο ένα καυτό θέμα της κυβερνητικής ατζέντας μετά τις συχνότητες και τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο λόγος είναι ότι από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ενδεχομένως να επηρεαστεί ο τρόπος λειτουργίας κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας, με τεράστιο όγκο επενδύσεων, την ώρα μάλιστα που οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μπαίνουν στη δαγκάνα των φόρων με την επιβολή πρόσθετων τελών σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ από τις αρχές του 2017. Παρά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο το 2012 από τον τότε υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, στην αγορά εξακολουθεί να επικρατεί χάος. Η γραφειοκρατία και οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν δημιουργήσει πολλές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα πολλές κεραίες να λειτουργούν χωρίς άδεια. Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι εάν πέσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τα όρια ακτινοβολίας, τότε οι εταιρείες θα αναγκαστούν να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τα συστήματα κεραιών -ακόμη και να τα τριπλασιάσουν-, την ώρα που, όπως σημειώνουν παγκοσμίως, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ακτινοβολία μέσω των συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Θα φτιάξει και νόμο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΕΤ υπό την εποπτεία του κ. Καρανίκα θα αναλάβει να προετοιμάσει το πλαίσιο για την αλλαγή του νόμου, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο υπουργός Υποδομών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των κεραιών τηλεφωνίας μέσα στα αστικά κέντρα πρέπει να αλλάξει. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να υπάρχουν ίδια όρια εκπομπής μεταξύ αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Επίσης πρέπει να ξαναμπούν οι ελάχιστες αποστάσεις από παιδικούς σταθμούς και σχολεία και να υπάρξει ένα αποτελεσματικός και αξιόπιστος έλεγχος στα όρια ακτινοβολίας, που σήμερα δεν υπάρχουν. Επιπλέον αναφέρουν ότι θα πρέπει κάποιες περιοχές να έχουν την ευελιξία να εξαιρεθούν, εφόσον το επιθυμούν, από την εγκατάσταση κεραιών και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται και ηλεκτρονικά τα όρια ακτινοβολίας μιας περιοχής. Το κυριότερο, όμως, θέμα για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους είναι η βούληση της κυβέρνησης να αναθέσει τη χωροθέτηση των κεραιών στους δήμους και όπου δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τα υπουργεία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top