Πολιτική

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μάζεψε μαστίχα στη Χίο

2542445exo.jpg

Εγκαινιάστηκε χθες στη Χίο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το Μουσείο Μαστίχας στα Μαστιχοχώρια, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

2542448.jpg

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πώς μαζεύεται η μαστίχα και τι διαδικασία ακολουθείται μέχρι την τελική της μορφή. Μάλιστα και ο ίδιος μάζεψε λίγο προϊόν από το μαστιχόδεντρο!

2542443.jpg

«Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γένει πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, επεσήμανε ότι μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως άυλων αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό. Επεσήμανε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των παραγωγών ώστε η παραγωγή τους να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου ανέφερε ότι το δίκτυο των 8 μουσείων του Ιδρύματος και σύντομα των 9 (με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα) υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών.

2542445exo.jpg

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο, κοντά στο Πυργί.  Η μόνιμη έκθεση έχει αντικείμενο τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Ο επισκέπτης μαθαίνει για τον σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που αναγνωρίστηκε πέρυσι ως φυσικό φάρμακο. Επιπλέον, ανακαλύπτει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας, παρατηρεί τη διαχείριση της μαστίχας ιστορικά και διαπιστώνει πώς αυτή διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου.

2542442.jpg2542449.jpg2542439.jpg

Το Μουσείο Μαστίχας ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.piop.gr.

 

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top