Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τη νέα του στρατηγική σε βάθος τριετίας

1C6C5BA25AE73181300B44975EA7ED1A.jpg

Στα μέσα Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος, όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή.

Στα μέσα Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πολιτική απόφαση που περιλαμβάνει την στρατηγική του κόμματος σε ορίζοντα τριετίας.

Συγκεκριμένα, το κείμενο έλαβε 194 «ναι» και επτά «λευκά».

Στο κείμενο έγινε δεκτή τροπολογία της τάσης των 53ων σχετικά με την «ιδιοκτησία του προγράμματος», ότι δηλαδή έχει επιβληθεί και πρέπει να αλλάξει.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Ασφαλώς, όμως, η συμφωνία, το μνημόνιο, δεν είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι ιδιοκτησία της αριστεράς, όπως δημόσια ζητούν εκπρόσωποι των ‘δανειστών’, σε μια προσπάθεια τους να ξαναγράψουν την ιστορία της σκληρής διαπραγμάτευσης και του αγώνα που δώσαμε και να σβήσουν το ίχνος του δικού τους αδίστακτου εκβιασμού. Το δικό μας πρόγραμμα, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από τις συλλογικές μας αποφάσεις, είναι ανταγωνιστικό προ τις μνημονιακές δεσμεύσεις επιχειρώντας να τις αποδυναμώσει και να θέσει τις βάσεις υπέρβασης του ασφυκτικού νεοφιλελεύθερου πλαισίου».

Αφαιρέθηκε πάντως η παράγραφος που χαρακτήριζε τη συμφωνία του καλοκαιριού αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και πραξικοπήματος.

Η ομάδα των «53», συνεχίζοντας την κριτική που ασκεί στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κατέθεσε και δεύτερη τροπολογία σχετικά με το προσφυγικό, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από το σώμα.

Σε αυτή αναφερόταν πως «ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης εντός της Ε.Ε., οι συνεχείς εκβιασμοί, η ξενοφοβική-ακροδεξιά πρακτική χωρών της κεντρικής Ευρώπης – ακόμα και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, όπως της Αυστρίας και της Σλοβακίας – αλλά και της βαλκανικής χερσονήσου, που έκλειναν η μια μετά την άλλη τα σύνορά τους, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οδήγησαν εντέλει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που αμφισβητεί στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης και τα κεκτημένα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top