Διεθνή

Οδηγός αποστολής του ΟΑΣΕ εξαφανίστηκε στην ανατολική Ουκρανία

7jt3i5n2.medium.jpg

Ένα μέλος της ομάδας του ΟΑΣΕ που εργάζεται στην αυτόνομη περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας έχει εξαφανιστεί και «μάλλον κρατείται στο Ντονέτσκ», προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός, καταγγέλλοντας την «επιδείνωση» της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

«Ένα μέλος της τοπικής ομάδας μας στην περιοχή Λουγκάνσκ δεν επέστρεψε από τις διακοπές όπως προβλεπόταν στις 7 Ιουνίου. Η αστυνομία ενημερώθηκε. Μάλλον κρατείται στο Ντονέτσκ», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Είμαστε σε επαφή με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το θέμα. Ζητήσαμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του», προστίθεται.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, η οποία ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για έναν οδηγό της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αντάρτες διέψευσαν την πληροφορία αυτή.

«Είναι λανθασμένη. Δεν συλλάβαμε κανέναν. Δεν κρατάμε μέλη του ΟΑΣΕ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντάρια Μορόζοβα, αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR).

Τον Απρίλιο, μια υπηρεσία του ΟΗΕ στο Κίεβο είχε ανακοινώσει πως ένας συνεργάτης των Ηνωμένων Εθνών είχε συλληφθεί και κρατείτο στο Ντονέτσκ.

Οι αρχές της DNR είχαν επιβεβαιώσει την κράτησή του, λέγοντας πως υπάρχουν υποψίες ότι εργαζόταν για τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) και ότι «στο παρελθόν ήταν ένας από τους διοικητές της μονάδας Άλφα», των ειδικών δυνάμεων των SBU που επιχειρούσαν στην περιοχή της σύγκρουσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αφεθεί ελεύθερος.

Το 2014, πολλές ομάδες παρατηρητών του ΟΑΣΕ είχαν επίσης κρατηθεί για μερικές ημέρες από φιλορώσους αντάρτες.

Η σύγκρουση στην οποία αντιπαρατίθενται ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει περισσότερους από 9.300 θανάτους σε διάστημα δύο χρόνων. Το Κίεβο και οι δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντάρτες, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στους αυτονομιστές βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

«Η κατάσταση στο Ντονμπάς (το όνομα που έχει δοθεί σε αυτές τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας) επιδεινώνεται», εκτίμησε σήμερα ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

«Την περασμένη εβδομάδα, η αποστολή κατέγραψε αύξηση κατά 10% του αριθμού των παραβιάσεων της εκεχειρίας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε πως η πλειονότητα των παραβιάσεων της εκεχειρίας καταγράφηκαν κοντά στα ερείπια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και στα γειτονικά χωριά.

Ο Χαγκ κατήγγειλε εξάλλου το γεγονός ότι τα δύο μέρη δεν τηρούν τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ, που υπογράφτηκαν τον Φεβρουάριο του 2015, κυρίως τους όρους για την απόσυρση των βαρέων όπλων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο ανακοίνωσε σήμερα πως επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή των συγκρούσεων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της DNR, ο Έντουαρντ Μπασούριν, έκανε από την πλευρά του λόγο για έναν νεκρό στις τάξεις των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top