Διεθνή

OHE: Αριθμός ρεκόρ των εκτοπισμένων παγκοσμίως

B2C057CAC6DF0283E077B6F60A4D5D92.jpg

«Οι συνεχείς συγκρούσεις και διώξεις ανάγκασαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό που δοκιμάζεται σήμερα είναι η προθυμία των κρατών να συνεργαστούν και να δείξουν στην πράξη το συλλογικό ανθρώπινο ενδιαφέρον τους» είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι.

Νέα στοιχεία του ΟΗΕ αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς 65.300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους ως το τέλος του 2015.

Τα στοιχεία, που κυκλοφόρησαν εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, υποδηλώνουν μια παγκόσμια κρίση άνευ προηγουμένου. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων εκτοπισμένων» σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

«Οι συνεχείς και πολλαπλές συγκρούσεις και διώξεις ανάγκασαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό που δοκιμάζεται σήμερα είναι η προθυμία των κρατών να συνεργαστούν και να δείξουν στην πράξη το συλλογικό ανθρώπινο ενδιαφέρον τους» είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια μέσα στο 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. 

Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

Ο αριθμός των προσφύγων –δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους– ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων –που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους– στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.

Η UNHCR τονίζει ότι «ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top