Διεθνή

Οι Βρετανοί αποφασίζουν αν η χώρα τους θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

80B9C7E43C0BFD1BABDE86BD08C1FD06.jpg

Στην κόψη του ξυραφιού αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα.

Στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχονται από τις 9:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) περισσότερα από 46 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Βρετανία.

Μετά από μία πολωτική και πολλές φορές «δηλητηριώδη» προεκλογική περίοδο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα. Καμία από τις δύο εκστρατείες, του Bremain και του Brexit, δεν είναι αρκετά βέβαιη για το αποτέλεσμα ώστε να προβεί σε κάποια πρόβλεψη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μικτή εικόνα. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έδωσαν οριακό προβάδισμα στο Brexit. Ωστόσο, δύο άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αργά το βράδυ, δείχνουν να προηγείται η παραμονή στην Ε.Ε. με διαφορά απο δύο έως έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από βαρυσήμαντες περιφέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα ανάμεσα στις 2:00 και τις 6:00 τα ξημερώματα και το τελικό αποτέλεσμα θα δοθεί το πρωί της Παρασκευής. Δεν θα υπάρξουν exit polls, όμως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας θα παρουσιαστούν δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Στα ψηφοδέλτια βρίσκεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».

«Κλειδιά» για το αποτέλεσμα, που θα επηρεάσει το μέλλον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η στάση των αναποφάσιστων και η συμμετοχή. Τα ποσοστά των αναποφάσιστων κυμαίνονται από 9% έως 16%. Επιπλέον, εάν οι νέοι, η πιο φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα, συμμετάσχουν μαζικά, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Αναλυτές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο dpa προβλέπουν μεγάλη συμμετοχή, από 60% έως 80%.

Οι συνέπειες (;)

Αν και οι συνέπειες ενός Brexit δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν με βεβαιότητα, πολλοί εμπειρογνώμονες, από το ΔΝΤ έως την Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν προειδοποιήσει ότι η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση της στερλίνας και μία δυσμενέστερη εμπορική σχέση με την Ε.Ε, όπου σήμερα καταλήγει σχεδόν το 50% των βρετανικών εξαγωγών.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την οικονομία της Βρετανίας, πρωτίστως λόγω του κινδύνου αποκλεισμού από την ενιαία αγορά, που θα πλήξει το εμπόριο και τις υπηρεσίες, ειδικά στο μεγάλο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Παράλληλα, ενδεχόμενο Brexit εγείρει ανησυχίες και για την ενότητα του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Εθνικιστές, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Σκωτία, έχουν προειδοποιήσει ότι εξετάζουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από την ένωση σε περίπτωση εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη.

Επιπλέον, τυχόν έξοδος μπορεί να σηματοδοτήσει νέα προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ενδεχομένως θα χρειαστεί να επανέλθουν οι συνοριακοί και τελωνειακοί έλεγχοι, μετά από χρόνια δύσκολα κερδισμένης ειρήνης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top