Πολιτική

Οι δυο «γραμμές» στην κυβέρνηση για την απλή αναλογική

550_334_496779.jpg

Τις τελικές του αποφάσεις ως προς το νέο εκλογικό νόμο καλείται να λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Το μείζον πολιτικό θέμα που παραμένει ανοιχτό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν θα υιοθετήσει την απλή και ανόθευτη αναλογική ή εάν θα προκρίνει τελικά ένα αναλογικότερο του σημερινού εκλογικού συστήματος με μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από 50 σε 30 έδρες και την αναλογική μοιρασιά των υπόλοιπων 270 εδρών.

Την απλή και άδολη αναλογική υποστηρίζει το σύνολο των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη μείωση του μπόνους ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αρμόδιος από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο ορίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ο συντονιστής της Επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος τάσσεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέρ της απλής αναλογικής.

Από τι θα εξαρτηθεί ο χρόνος των συναντήσεων

Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις να ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την 24η Ιουλίου οπότε και θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αν οι συναντήσεις προηγηθούν ή όχι θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση συναίνεσης ή όχι που θα επιδείξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία.

Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Κατρούγκαλου

Εντός της εβδομάδος θα ανακοινωθεί η Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ως συναρμόδιοι υπουργοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθώς και ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Μεταξύ των συνταγματολόγων που θα συμμετάσχουν είναι και ο Ηλίας Νικολόπουλος.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το τελικό πόρισμά της στο Μέγαρο Μαξίμου στα μέσα Ιουλίου, αφού προηγουμένως λάβει τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Αλέξη Τσίπρα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top