Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι μαθητές απαντούν: «Αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Έφηβοι, 15 αγόρια και 18 κορίτσια, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους και ξεκινούν από 9 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης για ένα διαφορετικό ταξίδι. Προορισμός τους η Ελλάδα και τόπος συνάντησης η Ελληνογερμανική Αγωγή. Νέοι, άγνωστοι μέχρι στιγμής μεταξύ τους, συναντιούνται σε ένα καλοκαιρινό camp, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe και η Ελληνογερμανική Αγωγή από τις 25 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη.
Τους ενώνουν η ηλικία, οι εφηβικές ανησυχίες, τα όνειρα για το μέλλον αλλά και η συμμετοχή των σχολείων τους στο δίκτυο Pasch. Το δίκτυο Pasch «Σχολεία: μαζί χτίζουμε το μέλλον» αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στοχεύει στην προώθηση και διάδοση της γερμανικής γλώσσας και του γερμανικού πολιτισμού. Στο δίκτυο συμμετέχουν 1700 γερμανόφωνα σχολεία από όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο «Sommercamp in Athen» θα γνωριστούν μεταξύ τους, θα ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, θα παρουσιάσουν στοιχεία του πολιτισμού της χώρας τους, θα γνωρίσουν τη νοοτροπία άλλων λαών, θα επικοινωνήσουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες στη γερμανική γλώσσα και θα συμβιώσουν για 9 μέρες και νύχτες. Θα επισκεφτούν αξιοθέατα, θα παρακολουθήσουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, θα ζήσουν την καθημερινότητα της ζωής στην Αθήνα και στην Παλλήνη. Θα ακολουθήσουν για λίγο τα βήματα των δρομέων του κλασικού Μαραθωνίου, θα ανέβουν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, θα απολαύσουν το γαλάζιο του Αιγαίου από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και θα παρακολουθήσουν ένα σύγχρονο μουσικό ταξίδι από τη Youth Undreground Orchestra στο Μέγαρο Μουσικής.

Θα συνθέσουν τις εμπειρίες από την κοινή τους ζωή, θα αποτυπώσουν τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας τους, θα συνεργαστούν και με όχημα τη γερμανική γλώσσα, τη ζωγραφική, τον αθλητισμό, το θέατρο και το χορό, θα παρουσιάσουν μία πρωτότυπη παράσταση, στην οποία θα είναι τα ίδια τα παιδιά συγγραφείς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές.

Σε μια εποχή που αμφισβητείται η αξία ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ινστιτούτου Goethe και της Ελληνογερμανικής Αγωγής που φέρνουν κοντά νέους από όλη την Ευρώπη αποκτούν μία ιδιαίτερη βαρύτητα και υπενθυμίζουν τις αρχές που αποτέλεσαν θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος .
Οι απαντήσεις δηλώσεις των παιδιών που συμμετέχουν στο camp στην ερώτηση «Ποια είναι η γνώμη σου για το μέλλον της Ευρώπης» είναι χαρακτηριστικές:

Ο Fabio από την Αλβανία τονίζει : «Το μέλλον της Ευρώπης έχει ενδιαφέρον και θα φέρει εξέλιξη στη χώρα μου».

Η Frista από Αλβανία επίσης υπογραμμίζει: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί , για να υπάρξει πρόοδος στο μέλλον» ενώ ο Bartol από Κροατία: τονίζει «Πιστεύω ότι η ζωή στην Ευρώπη θα είναι πολύ ωραία».

Η Mirta από την Κροατία δεν ξέρει ενώ η Deniz από Τουρκία λέει ότι «Το μέλλον της Ευρώπης είναι ωραίο»,  ενώ ο Doga από Τουρκία λέει :  «Η ιδέα της ευρωπαϊκής ένωσης είναι δημοφιλής στην Τουρκία». Η Jelena από Μαυροβούνιο πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη, για να ανθίσει, ενώ ο Luka από Μαυροβούνιο λέει: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι πολύ φωτεινό».
Η Emilija από τη Σερβία τονίζει: «Θετικό το μέλλον της Ευρώπης», ενώ ο Markus από τη Γερμανία λέει: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι ένας καινούργιος δρόμος καλύτερος για την επόμενη γενιά».

Ο Leonard από τη Γερμανία τονίζει: « Όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απομονωθούν» ενώ η Leonie από τη Γερμανία επισημαίνει: «Ίσως το μέλλον της Ευρώπης τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Η Johanna από τη Γερμανία εστιάζει στο οτι : «αν κάποιος πρόσεχε τις ανάγκες των άλλων χωρών, τότε αυτό θα έκανε πιο δυνατή την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ ο Felix από τη Γερμανία λέει : «Το μέλλον της Ευρώπης είναι καλό. Αν φρόντιζαν περισσότερο τους πρόσφυγες, αυτό θα έφερνε λιγότερα προβλήματα στην επικοινωνία των χωρών».

Ο Simon από τη Γερμανία υποστηρίζει οτι : « Για να υπάρξει μέλλον, χρειάζεται ελευθερία, δικαιοσύνη, ανεκτικότητα» ενώ η Μαρία από την Ελλάδα λέει: «Στην Ευρώπη δεν είναι όλες οι χώρες φιλικά διακείμενες μεταξύ τους», για να συμπληρώσει ο Σωκράτης: «το μέλλον της Ευρώπης είναι δύσκολο».

Στην ερώτηση «Τι σου αρέσει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας σου» η Frista από την Αλβανία απαντά : « Είναι σωστό το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά δεν είναι εύκολο για τους μαθητές», ενώ ο Fabio από την Αλβανία προσθέτει : «Τα σχολεία στη χώρα μου δεν έχουν κτιριακές και τεχνικές υποδομές. Δεν είναι ωραίες οι αίθουσες, δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις».

Η Mirta από την  Κροατία λέει με παράπονο : «Δεν μου αρέσει τίποτα, γιατί έχουμε πάρα πολλά μαθήματα»,  ενώ ο Ece από την Τουρκία: «Μου αρέσει, γιατί μου δίνει την ευκαιρία να ασχολούμαι με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως η μουσική και ο χορός».

Ο Nikolai από τη  Γερμανία τονίζει: «Μου αρέσει το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των μαθημάτων»,  ενώ ο Leonard από τη Γερμανία λέει : «Ο εξοπλισμός στο σχολείο μας είναι σχετικά σύγχρονος».

Ο Πέτρος συμπληρώνει: «Μου αρέσει γιατί υπάρχει μουσική και αθλητισμός μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Στην ερώτηση «Τι θα ζητούσες από τον Υπουργό Παιδείας της χώρας σου» ο Fabio από την  Αλβανία απαντά:  «Θα ζητούσα περισσότερο αθλητισμό μέσα στο σχολικό μας πρόγραμμα», η Mirta από την Κροατία: «Λιγότερα μαθήματα», η Ana Maria από τη Ρουμανία «Καλύτερα βιβλία, λιγότερα μαθήματα», η Marijia από τη Σερβία: «Θα θέλαμε να είναι η μάθηση όχι θεωρητική,  αλλά πρακτική και βιωματική»,  η Μαρία: «Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες», ο Σωκράτης: «να υπάρξει ένα άλλο σύστημα εξετάσεων»,  η Μαριλένα: «να καταργηθούν οι πανελλήνιες, οι εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να μην υπάρχουν τόσα τεστ και τόσο φορτωμένο πρόγραμμα» και   η Βιολέτα: «Να εκσυγχρονιστεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top