Διεθνή

Οι ΓΧΣ αρνούνται κάθε χρηματοδότηση από την ΕΕ εξαιτίας της συμφωνίας με την Τουρκία

9297E59BDFE2BBBFCDFE04182AAFD653.jpg

Την απόφαση να μη δεχτεί ούτε ένα ευρώ σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της ανακοίνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Καταδικάζει με σκληρά λόγια την πολιτική της Ευρώπης να επαναπροωθεί και αποθαρρύνει ανθρώπους από το να προσεγγίσουν ο έδαφός της, αντί να τους βοηθά.

Την απόφαση να μη δεχτεί ούτε ένα ευρώ σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της ανακοίνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να καταδικάσει τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται δραματική στροφή μακριά από τις σημερινές πολιτικές, που σπρώχνουν ανθρώπους πίσω, σε πολιτικές που έχουν ως στόχο την προστασία όσων περισσότερων χρειάζονται βοήθεια.

Οι ΓΧΣ χαρακτηρίζουν «επαίσχυντη» την αντίδραση της ενωμένης Ευρώπης στην κρίση, σημειώνοντας πως η συμφωνία με την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την έννοια του «πρόσφυγα», και δημιουργεί το «επικίνδυνο προηγούμενο» ότι όποια χώρα θέλει μπορεί να αγοράσει διέξοδο από τις ευθύνες της.

«Δεν υπάρχει τίποτα ούτε κατά διάνοια ανθρωπιστικό σε αυτές τις πολιτικές. Δεν μπορεί να γίνουν η νόρμα και πρέπει να τις αμφισβητήσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των ΓΧΣ, Ζερόμ Ομπεράιτ.

Αν και η κύρια αιτία πίσω από την απόφαση της οργάνωσης είναι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, οι ΓΧΣ αφήνουν να εννοηθεί και η μεγάλη ανησυχία τους για το νέο σχέδιο της Κομισιόν που θα ανακαθορίσει τις σχέσεις με τα κράτη της βόρειας Αφρικής. Το σχέδιο ουσιαστικά θα επιβραβεύει χώρες με επενδύσεις σε υποδομές εάν μειώσουν τις ανθρώπινες ροές προς την Ευρώπη.

Η απόφαση της οργάνωσης τίθεται σε εφαρμογή αμέσως, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πάντως να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστεί η φροντίδα που προσφέρουν στους ασθενείς τους.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top