Πολιτική

Οι γκρίζες ζώνες με τις offshore

vouli1.jpg

Θολά σημεία που οδηγούν, με εξπρές διαδικασίες, στην απαλλαγή ποινικών ευθυνών δημιουργούνται στην υπόθεση με την κυβερνητική διάταξη που επιτρέπει τις offshore υπουργών και βουλευτών σε φορολογικούς παραδείσους.

Η δέσμευση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη πως θα κατατεθεί σήμερα τροπολογία που θα αποσύρει το πλαίσιο για τις offshore έχει αρκετά απόνερα και ανησυχία εκφράζουν νομικοί για το γεγονός ότι η επίμαχη διάταξη έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα η μετατροπή του πολυνομοσχεδίου σε επίσημο νόμο του κράτους δημιουργεί αυτόματα αποτελέσματα, ακόμα και αν έρθει άλλη διάταξη στο μέλλον. Δηλαδή αυτή η διάταξη ακόμα και όταν καταργηθεί θα δίνει ευνοϊκά αποτελέσματα για εκείνους που ενδεχομένως διαθέτουν εξωχώρια εταιρεία.

Ο Βασίλης Χειρδάρης, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Ποινικολόγων αναφέρει στα Νέα για τη διάταξη ότι «για όσο ισχύει και μέχρι να καταργηθεί η να τροποποιηθεί, ενεργεί ευεργετικά για όσα πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν (κατά τον τρόπο που ορίζεται στο νόμο) στις offshore εταιρείες. Η απαλλαγή ευθυνών ενεργεί αναδρομικά για όλους τους εμπλεκομένους και στην πράξη αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου εξαγνίζονται οι παραβάτες του χρόνου της απαγόρευσης. Η απαλλαγή επιτεύχθηκε και η οποιαδήποτε μεταγενέστερη (επαν)απαγόρευση δεν έχει κανένα αρνητικό πρακτικό αποτέλεσμα για τους απαρανομήσαντες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου. Η νέα διάταξη θα έχει ισχύ μόνο για όσους την παραβιάσουν από την εφαρμογή της, δηλαδή μόνο για τους παραβάτες του μέλλοντος. Οι υπόλοιποι θα απολαύσουν τη “νομιμότητα” τους».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top