Διεθνή

Οι νίκες εναντίον του ISIS γεννούν και κινδύνους

416A2F7F2094B3950366987F3D24722C.jpg

Οι πρόσφατες επιτυχίες σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δεν ισοδυναμούν με νίκη εναντίον των τζιχαντιστών και ενδέχεται μάλιστα να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια εξάλειψης της οργάνωσης, παρά το γεγονός ότι έχουν χαιρετιστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και συμβούλους του.

Οι πρόσφατες επιτυχίες σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δεν ισοδυναμούν με νίκη εναντίον των τζιχαντιστών και ενδέχεται μάλιστα να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια εξάλειψης της οργάνωσης, όπως δήλωσαν αναλυτές και αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρώτο κίνδυνος είναι ότι, μολονότι έχει πλέον διαλυθεί η εικόνα περί αήττητου ISIS, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος οι τζιχαντιστές αποκτήσουν μεγαλύτερη νομιμοποίηση στα μάτια σουνιτών μουσουλμάνων, εξαιτίας του γεγονότος ότι στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης, συμμετέχουν σιιτικές δυνάμεις και Κούρδοι.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι, υπό τη σκιά της απώλειας εδαφών και πόλεων όπως η Φαλούτζα, οι ισλαμιστές μπορεί να στραφούν σε λιγότερο συμβατικές τακτικές και δεν αποκλείεται να εστιάσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον «μαλακών» στόχων στη Δύση.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο, στο Ορλάντο και το Σαν Μπερναντίνο των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεικνύουν ότι το ISIS είναι ικανό να εμπνεύσει επιθέσεις πολύ μακριά απο τα εδάφη που ελέγχει στη Μέση Ανατολή, ακόμα κι αν δεν έχει απευθείας επαφή με τους δράστες.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να στραφούν περισσότερο σε αντάρτικες δραστηριότητες, παρενοχλώντας και παρεμποδίζοντας την παροχή ασφάλειας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών στον άμαχο πληθυσμό.

Η υιοθέτηση τέτοιων ασύμμετρων τακτικών μπορεί να οδηγήσει σε νέες, παρατεταμένες μάχες με τους ισλαμιστές, οι οποίοι επιβιώνουν σήμερα για να πολεμήσουν αύριο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top