Διεθνή

Οι Podemos προσπερνούν τους Σοσιαλιστές τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές στην Ισπανία

FB363E4762AF5C3F311BC26A3821EEA1.jpg

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Podemos και τους αριστερούς συμμάχους τους, την Izquierda Unida, να ξεπερνούν τους Σοσιαλιστές και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου, τρεις εβδομάδες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Δεύτερη δύναμη ενδέχεται να αναδειχτούν οι Podemos και οι αριστεροί σύμμαχοί τους στις επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν τις κάλπες της 26ης Ιουνίου.

Οι έρευνες, που έγιναν για λογαριασμό των εφημερίδων El Pais, El Mundo και El Espanol, θέλουν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα να είναι σταθερά η πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως ακριβώς συνέβη στις εκλογές του Δεκεμβρίου που παρέλυσαν πολιτικά τη χώρα.

Το δεύτερο κοινό σημείο και των τριών δημοσκοπήσεων όμως είναι ότι οι Unidos Podemos – η δύναμη που προέκυψε από τη συνεργασία των Podemos και των πρώην αντιπάλων τους, την κομμουνιστική Izquierda Unida – καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου, εκτοπίζοντας τους Σοσιαλιστές, που είναι η παραδοσιακή δύναμη της κεντροαριστεράς.

Συγκεκριμένα, στις τρεις μετρήσεις οι Unidos Podemos αποσπούν από 23,7 έως 25,6% στην πρόθεση ψήφου, ενώ αντίθετα οι Σοσιαλιστές κερδίζουν από 20,2% έως 21,6%.

Το προβάδισμα των Unidos Podemos κινείται σε όλες τις περιπτώσεις στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει ερωτήματα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο μετά τις επαναληπτικές κάλπες.

Εάν οι Unidos Podemos όντως κερδίσουν τη δεύτερη θέση στη Βουλή, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος με τους τρίτους πλέον Σοσιαλιστές, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να παραμείνει σε καθεστώς πολιτικού αδιεξόδου για ένα ακόμα εξάμηνο.

Παράλληλα όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο συνεργασίας των Unidos Podemos με τους Σοσιαλιστές.

Οι Σοσιαλιστές ήταν το μοναδικό κόμμα που προσπάθησε να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Δεκεμβρίου, εξετάζοντας μάλιστα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Podemos. Παρά ταύτα, οι δύο δυνάμεις δεν κατέληξαν ποτέ σε προγραμματική και πολιτική συμφωνία, με συνέπεια οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top