Ελλάδα

Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία της Λέσβου

prosfyges-735x459.jpg

Τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επιστημονικής έρευνας, που διενήργησε για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην τοπική κοινωνία της Λέσβου, παρουσίασε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 700 ατόμων και τα αποτελέσματά της οδηγούν σε πραγματικά πολύτιμα συμπεράσματα.

Παρουσιάζοντας αυτά τα συμπεράσματα σήμερα στο σταθμό «Αιγαίου της ΕΡΤ», ο καθηγητής του τμήματος κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνος Ρόντος, σημείωσε πως από την έρευνα εξάγονται τα παρακάτω:

– οι πολίτες του νησιού είναι ενημερωμένοι για το προσφυγικό ζήτημα

– στην πλειοψηφία τους έχουν βοηθήσει με διάφορους τρόπους πρόσφυγες και μετανάστες

– βλέπουν με συμπάθεια τους πρόσφυγες αλλά  με επιφύλαξη τους μετανάστες

– ωστόσο δείχνουν διστακτικοί στην ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για τους όρους αυτής της ενσωμάτωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν με τη βοήθεια του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, που και τα πανεπιστήμια θα κληθούν να εφαρμόσουν, για την ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού, την ένταξη παιδιών προσφύγων στο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και την προετοιμασία και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας γι’ αυτό το εγχείρημα.

 

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top