Διεθνή

Οι Βρετανοί αντιδρούν και δεν ενεργοποιούν το άρθρο 50 για Brexit

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αρχίσουν μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Χάμοντ.

Οι εταίροι μας στην ΕΕ μας πιέζουν να το πράξουμε γρήγορα, όμως δεν είναι επιτακτικό για εμάς να υποβάλουμε αίτηση για ενεργοποίηση του άρθρου κάποια συγκεκριμένη στιγμή, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τον χρόνο θα τον αποφασίσει η Βρετανία.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα διατηρήσει την πλήρη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, υπογραμμίζοντας πως η απώλεια της πρόσβασης αυτής θα είναι «καταστροφική».

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πως οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο περιήλθε στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Bild, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση, και ζητά από τη χώρα να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top