Διεθνή

Ολάντ: Γαλλία και Γερμανία να πάρουν πρωτοβουλίες για την Ε.Ε.

2016-06-10T130737Z_1989923948_D1AETJCKEJ

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα, παραμονή μιας επίσκεψής του στο Βερολίνο, πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν «να πάρουν την πρωτοβουλία» μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Μια χώρα φίλη, μια χώρα σύμμαχος με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ένωσή μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσαμε άφθαρτη, αδιάσπαστη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά τα εγκαίνια ενός μνημείου στο Ντιν-λε-Πλας (κεντρική Γαλλία), ένα μαρτυρικό χωριό όπου 27 άνθρωποι είχαν τουφεκιστεί στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία», πρόσθεσε.

«Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (…) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη», κατέληξε.

Δύο ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι μεγάλοι διπλωματικοί ελιγμοί πολλαπλασιάζονται για να επιταχυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, υποδέχεται αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο το γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top