Διεθνή

Ομπάμα: Ο Μοχάμεντ Άλι συγκλόνισε τον κόσμο, προς το καλύτερο

94CBA8BAF0E9471F076D85F39B5F5ABC.jpg

Ήταν «ένας άνδρας που πάλεψε για εμάς. Στάθηκε στο ύψος των [Μάρτιν Λούθερ] Κινγκ και [Νέλσον[ Μαντέλα. Αντιστάθηκε στα δύσκολα. Μίλησε άφοβα όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε» να το κάνει, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον σπουδαίο αθλητή, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Φόρο τιμής απέτισε στον θρυλικό πυγμάχο Μοχάμεντ Άλι, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του για φυλετική δικαιοσύνη και θρησκευτική ανεκτικότητα «συγκλόνισε την υφήλιο» και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς.

«Ο Μοχάμεντ Άλι συγκλόνισε τον κόσμο. Και ο κόσμος είναι καλύτερος. Όλοι εμείς είμαστε καλύτεροι για αυτόν τον λόγο» επισήμανε ο ο κ. Ομπάμα σε μακροσκελή ανακοίνωση όπου εξήρε τα επιτεύγματα του σπουδαίου αθλητή.

Ο Άλι απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 74 ετών, δίνοντας μάχη τα τελευταία 32 χρόνια με την ασθένεια Πάρκινσον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ένα ζευγάρι γάντια του Άλι στο προσωπικό του γραφείο, σημείωσε ότι για εκείνον ο πυγμάχος ήταν «ένας άνδρας που πάλεψε για εμάς. Στάθηκε στο ύψος των [Μάρτιν Λούθερ] Κινγκ και [Νέλσον[ Μαντέλα. Αντιστάθηκε στα δύσκολα. Μίλησε άφοβα όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε» να το κάνει.

Ο κ. Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλέστηκε το γνωστό απόφθεγμα του Άλι, «Είμαι η Αμερική»: «Είμαι το κομμάτι εκείνο που δεν θα αναγνωρίζετε. Όμως συνηθίστε με—μαύρος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλαζόνας. Το όνομά μου, όχι το δικό σας. Η θρησκεία μου, όχι η δική σας. Οι στόχοι μου, οι δικοί μου στόχοι. Συνηθίστε με».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στην Φλόριντα όπου εξασκείται στο γκολφ, υπογράμμισε ότι ο Άλι «μπορούσε να είναι απρόσεκτος με τον λόγο του» αλλά, όπως «το υπέροχο, μεταδοτικό, ακόμα κι αθώο πνεύμα του στο τέλος τον βοήθησε να κερδίσει όλο και περισσότερους θαυμαστές από αντιπάλους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δεν παρέλειψε να επισημάνει τον χρόνο που πέρασε ο Μοχάμεντ Άλι στο πλευρό άρρωστων παιδιών.

«Παρακολουθήσαμε έναν ήρωα να ανάβει μια δάδα και να δίνει μάχη στον σημαντικότερο αγώνα του στη διεθνή σκηνή για μία ακόμη φορά: τη μάχη εναντίον της ασθένειάς του που κατέστρεψε το κορμί του, δεν κατάφερε ωστόσο να σβήσει την σπίθα από τα μάτια του» κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

He shook up the world, and the world’s better for it. Rest in peace, Champ. pic.twitter.com/z1yM3sSLH3

— President Obama (@POTUS) June 4, 2016

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top