Διεθνή

Πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους το προβάδισμα για το Brexit

A1DE05367556B47CBC7114D74AB8FBA6.jpg

Θα πρόκειται για την πρώτη χώρα που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νίκη του Brexit με διαφορά που ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο ψήφους δείχνουν τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το BBC, με μόνο 32 από τις 382 εκλογικές περιφέρειες να μην έχουν ακόμα δηλώσει τελικό αποτέλεσμα, το στρατόπεδο του Brexit αποσπά 15,58 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 14,44 εκατομμυρίων του Bremain.

Το BBC, το ITV και το Sky News προβλέπουν πλέον επίσημα νίκη του «έξω».

Καταρρέει η στερλίνα στην ισοτιμία με το δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να πέφτει ακόμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, όταν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση.

Πρόκειται για ψήφο-καταπέλτη για την Ε.Ε.. η οποία ήδη αντιμετωπίζει την άνοδο του ευρω-σκεπτικισμού και του εθνικισμού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα γεννά σειρά πολιτικών ερωτημάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Σκωτία, όπου οι Εθνικιστές έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση Brexit θα επιδιώξουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο απόσχισης άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.».

Σύμφωνα δε με το δίκτυο ITV, το Σιν Φέιν προτίθεται να ζητήσει ψήφο για την ενοποίησης της Ιρλανδίας.

Παράλληλα, τίθεται πλέον ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ή και εκλογών μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ο Συντηρητικός ηγέτης έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ χθες Πέμπτη 86 Συντηρητικοί βουλευτές που είχαν υποστηρίξει το Brexit δήλωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top