Ελλάδα

Παπαδεράκης: Να εφαρμοσθεί η νομοθεσία για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης εταιρικής σφραγίδας

papaderakis1.jpg

Να εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς παρεκκλίσεις, το άρθρο 3, παράγραφος 12 του ν. 4156/2013, με το οποίο καταργείται η υποχρέωση χρήσης εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή/και διαχείρισης εταιρειών ζήτησε με επιστολή του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

Υπενθυμίζεται ότι με αυτή τη διάταξη μειώνεται σημαντικά το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις, ιδίως κατά το στάδιο της σύστασής τους, όταν καλούνται να ανοίξουν εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, μέσω του οποίου παρέχεται μία ιδιαίτερα εύχρηστη διαδικασία αναζήτησης του νόμιμου εκπροσώπου μίας εταιρείας.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχουν διαπιστώσει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας εξακολουθούν να ζητούν τη σφράγιση πράξεων ή στοιχείων που καταθέτουν σε αυτά εκπρόσωποι εταιρειών με τη σφραγίδα του νομίμου εκπροσώπου. Αυτή η πρακτική, που έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική διάταξη του ν. 4156/2013, έχει επισημανθεί και από την Παγκόσμια Τράπεζα ως διοικητικό βάρος, στο πλαίσιο των σχετικών ετήσιων μετρήσεων για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα (έκθεση Doing Business)».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Παπαδεράκης υπενθύμισε στα πιστωτικά ιδρύματα την υποχρέωσή τους να μην απαιτούν τη χρήση εταιρικής σφραγίδας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη θετική ανταπόκριση όλων των τραπεζικών καταστημάτων στην προσπάθεια μείωσης των διοικητικών βαρών που αντιμετωπίζουν, ιδίως, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top