Πολιτική

Παπαδημούλης: Χάνεται 1 τρισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή

2499894.jpg

Για τις τεράστιες τρύπες που δημιουργεί η φοροδιαφυγή μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί που παράγονται και τόνισε ότι «η Κομισιόν έκανε ένα μικρό, καθυστερημένο, θετικό βήμα» προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση του κ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώπιον του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Mοσκοβισί 

«Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς κ. Μοσκοβισί, ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνεται ετησίως από αυτή τη γιγαντιαία φορολογική απάτη. Χάνεται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και πρέπει να επιστρέψει για να στηρίξει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Πρόκειται για ένα προκλητικό έλλειμμα Δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού, που αποκάλυψαν τα Panama papers, υπέρ των πολυεθνικών και σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κρατών.

Η θέση της πολιτικής μου ομάδας είναι ότι τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί που παράγονται, να υπάρξει επιτέλους μητρώο, φορολογική εναρμόνιση, μαύρη λίστα για τους φορολογικούς απατεώνες, αρνητική δημοσιότητα και αυστηρές ποινές.

Και πρέπει να υπάρξει περισσότερη και αποτελεσματικότερη και ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της κραυγαλέας αδικίας και απάτης. Η Κομισιόν έκανε ένα μικρό, καθυστερημένο, θετικό βήμα. Ορισμένα κράτη μέλη προσπαθούν στο Συμβούλιο αυτό να το περιορίσουν – το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ασκήσει αντίρροπη πίεση για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και μέσα στην Ευρώπη».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top