Πολιτική

Παπαδημούλης και Χρυσόγονος για το Brexit

550_334_390330.jpg

«Οι Βρετανοί επέλεξαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση τους είναι σεβαστή. Το “όχι” σημαίνει όχι, όπως και το “ναι” θα σήμαινε ναι».
 
Αυτό τόνισε ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας, νίκησαν με άλλα λόγια οι απόψεις του κ. Φάρατζ, που χρωμάτισε τον χώρο του “όχι” και ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί από την κ. Λεπέν και τους ομογάλακτούς της. Το σήμα είναι ήδη πολύ ισχυρό και προκαλεί αβεβαιότητα και αναταράξεις πριν από όλα στη Βρετανία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη και, βέβαια, σε όλο τον κόσμο» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Το μήνυμα, νομίζω, για την ΕΕ είναι τόσο δυνατό που είναι αδύνατο -και θα προσέθετα και ανόητο- να αγνοηθεί. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και με διάλυση. Κι όταν λέω αλλαγή, εννοώ ανάπτυξη κι όχι αιώνια λιτότητα. Ενίσχυση της συνοχής και της σύγκλισης και όχι των πάσης φύσεως ανισοτήτων. Περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια αντί για αποφάσεις παρασκηνίων γραφειοκρατών πίσω από κλειστές πόρτες. Κι αυτή την ιστορική ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής και όχι διάλυσης της Ευρώπης πρέπει να την αναλάβουν πριν απ΄όλους, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και πριν απ΄όλα η νέα γενιά. Για την Ευρώπη αυτό το ισχυρό σοκ θέτει στην ατζέντα επιτακτικά την ιστορική ανάγκη της αλλαγής. Κι επειδή σε δυο μέρες έχουμε εκλογές στην Ισπανία, θα σας έλεγα ότι εκεί οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις έχουν μια ανοδική πορεία».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επισήμανε: «Επειδή ζούμε τις αναταράξεις κι αυτές θα διαρκέσουν, αν χρειαζόταν μία φορά μέχρι χθες, σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα, έμφαση στην οικονομία, στροφή στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, τώρα αυτό χρειάζεται δέκα φορές».

«Πολιτικό και οικονομικό σεισμό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ίδιο στάθμο.

«Είναι πολιτικός και οικονομικός σεισμός αυτό το αποτέλεσμα σε πανευρωπαϊκή και ενδεχομένως και σε παγκόσμια κλίμακα. Για πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια αντιστρέφεται αυτή η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό θα έχει σίγουρα πολύ σημαντικές συνέπειες πολύ πιο πέρα από τη Βρετανία και μέσα στη Βρετανία. Είναι τεκτονικός σεισμός. Και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η κ. Λεπέν ήδη πανηγυρίζει και σχεδιάζει αντίστοιχο γαλλικό δημοψήφισμα» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top