Πολιτική

Παπαδοπούλου: Στις διαπραγματεύσεις αποτρέψαμε τα χειρότερα

maxresdefault5-735x459.jpg

«Δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Το λέει ο αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος. Υπάρχει μια τρομοκρατία από την αντιπολίτευση για διάφορα ζητήματα, όπως και με τα δήθεν επιπλέον 3,5 δισ. μέτρα για το 2018, που δεν υπάρχουν» ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Στο θέμα της φορολογίας, αντί να μπει 23% στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ ή αντί να γίνει μείωση στις κύριες συντάξεις και περικοπές μισθών επελέγη το λιγότερο κακό. Καταφέραμε να μην γίνουν περικοπές κύριων συντάξεων. Αποφεύχθηκε η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ» είπε επίσης η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας πως «με τη συμφωνία η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει κάποια πράγματα. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να τα κάνει όλα σε μόλις 1, 5 χρόνο. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε ορίζοντα 4ετίας.»

Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ ως ποσοστό (στο 2,65) για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών» και πρόσθεσε ότι «η αύξηση αφορά μόνο για 500 χιλιάδες φορολογούμενους. Έγινε πιο αναλογικά για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.»

Είπε ότι εκ του νόμου προβλέπονται αντισταθμιστικές πολιτικές για την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και πρόνοια για «όσους το δικαιούνται πραγματικά», καθώς, όπως σημείωσε «δεν μπορεί να το παίρνουν όσοι δεν το δικαιούνται».

Επισημαίνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε ως επιτυχία την συμφωνία για το χρέος, θέματος «που μπήκε και επίσημα στην ατζέντα της συζήτησης με τους δανειστές», αναφέροντας, στην συνέχεια, «και ανώτατο όριο ετησίως το 15% για την αποπληρωμή του, γεγονός που δημοσιονομικά επιτρέπει πρωτοβουλίες για αναπτυξιακές πολιτικές, που είναι πολύ σημαντικό. Αν είχε γίνει αυτό την προηγούμενη 4ετία 2011-2015 θα πληρώναμε πολύ λιγότερα για αποπληρωμή του χρέους.»

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε «τα πολύ χειρότερα που ζητούσαν οι δανειστές», τονίζοντας, «δεν τα καταφέραμε όλα. Είναι πολύ σημαντικό ότι αποτρέψαμε μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ. Δεν μπορεί αυτό να περάσει στα ψιλά γράμματα.»

«Αυτή τη στιγμή κλείνει η αξιολόγηση και η ελληνική οικονομία θα μπει σε σταθερή τροχιά. Είναι επίσης σημαντική η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018, γιατί αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών, κάτι που θα κάνει ο αναπτυξιακός νόμος» πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήγε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με συγκεκριμένα δεδομένα και ατζέντα την διαχείριση της κατάστασης για την έξοδο «με ειρηνικό τρόπο από τη μέγγενη των μνημονίων στην οποία μας έβαλαν πολιτικοί με ονοματεπώνυμο».

«Από τα 86 δισ. ευρώ της τωρινής συμφωνίας, τα 57 δισ. αφορούν εκκρεμότητες από τα προηγούμενα μνημόνια και από ακούρευτα ομόλογα» πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας «τα κόμματα της τωρινής συγκυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην υποφέρουν τα χαμηλότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Επιλέξαμε το λιγότερο κακό. Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.»

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top