Πολιτική

Παπανδρέου: Καμία διάθεση να συμμετάσχω σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ανασχηματισμού

550_334_509595.jpg

«Αισθάνομαι οργή γιατί δεν έχουμε φύγει από τα μνημόνια, λόγω των Ζαππείων και των αυταπατών», ανέφερε μεταξύ άλλων στον focus fm 103,6 της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για την οργή που νιώθει ακόμη ο κόσμος για τον ίδιο, απάντησε πως: «όλοι ήθελαν ένα εξιλαστήριο θύμα. Βόλευε να χτυπήσουν τον ταχυδρόμο των κακών μαντάτων κι όχι τους πραγματικά υπεύθυνους».

«Είχα πει “λεφτά υπάρχουν”», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, αν γίνουν κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό που πληρώνει αυτή τη στιγμή ο λαός είναι μία κακή λειτουργία του δημοσίου, η οποία έχει σχέση με το πολιτικό σύστημα (…)

«Μεταπολιτευτικά αυτό που δεν κάναμε, ήταν να ανατρέψουμε τις δομές που δεν υπηρετούσαν τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ έκανε κάποιες αλλαγές, αλλά αφομοιωθήκαμε από τον κρατισμό, ακολουθώντας πρακτικές της Δεξιάς (…) Εμείς ξεκινήσαμε τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου επανέφερε στο σύστημα προσλήψεων το 4-2-1».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών δήλωσε ακόμη, πως «πολιτικά δεν θα άντεχε κανένας πρωθυπουργός να πει στο λαό, ότι φεύγουμε από το ευρώ. Αν είχε χρεοκοπήσει η χώρα, δεν θα είχαμε σήμερα μισθούς, νοσοκομεία και στρατό, δεν μπορούσα να το επιτρέψω αυτό».

«Δεν είναι απλώς η εξαπάτηση από τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, πληρώνουμε και το ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκαν μέσα από αντι-μνημονιακή ρητορική και δεν χρειάστηκε να έχουν πρόγραμμα όταν ήρθαν στην εξουσία. Θα περίμενα ο κ. Τσίπρας και ως πρώτη φορά αριστερά, να έχει μία ατζέντα μεταρρυθμιστική, που δεν έχει. Δεν βλέπω να αλλάζει ο κ. Τσίπρας. Αν τα καταφέρει να αλλάξει μπράβο του, θα χειροκροτήσω και εγώ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών είναι θετικό, αλλά η ζημιά ήδη έγινε και είναι μεγάλη». «Τα μνημόνια θα μας βγάλουν από την κρίση αλλά δεν θα μας λύσουν τα βαθύτερα προβλήματα. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο και συστράτευση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως είναι, δεν βλέπω πιθανότητα συνεργασίας, αν φέρει όμως ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τότε να το δούμε. Στόχος μου δεν είναι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι να πάει η χώρα μπροστά», ενώ για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμία διάθεση για θώκο σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, με αυτήν την κυβέρνηση, όπως είναι σήμερα».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη αποδείξει τι είναι. Πρέπει να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία, πράγμα που δεν το βλέπω. Ερωτηθείς αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος “χωράει” μέσα στο εγχείρημά του για την Κεντροαριστερά, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:
«Με το Βενιζέλο “χτυπηθήκαμε” εκλογικά για το κόμμα, τον έφερα μετά κοντά μου, αλλά δεν τίμησε τη συνεργασία μας. Έχουμε ιδεολογικές διαφορές, όχι προσωπικές, έχουμε διαφορετική πολιτική διαδρομή».

Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Φίλη σχετικά με το κίνημα “παραιτηθείτε” ο κ. Παπανδρέου είπε: «Η δήλωση του κ Φίλη ήταν αρνητική και για τον ίδιο και για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φίλης αυτοαναιρέθηκε, γιατί οι ίδιοι, ήταν μπροστάρηδες στα πιο ακραία συνθήματα κατά των κυβερνήσεων».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top