Πολιτική

Παππάς: Θα παραδώσουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε

550_334_497221.jpg

 “Οι αριστεροί να αντεπιτεθούν πολιτικά και ταυτόχρονα να είναι αυστηροί με την κυβέρνηση που στηρίζουν” είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γ Διαμερίσματος, στο Κέντρο Πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη” στο Θησείο. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο διευθυντής του ρ/σ “Κόκκινο”, Κώστας Αρβανίτης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ανέφερε ότι η οικονομία σταθεροποιείται, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει η οικονομία σε τροχιά δίκαιης ανάπτυξης με αναδιανομή, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Σημείωσε ότι το έτος 2015, “την χρονιά της μεγάλης κρίσης”, η χώρα ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι “η πορεία της χώρας και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση, θα μείνει ορφανή αν δεν υπάρξει αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη” και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι “όταν ο Τσίπρας ζητούσε χαμηλότερα πλεονάσματα, ο δεξιός Πορτογάλος λοιδωρούσε. Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό, θα λέγαμε ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να περάσει αυτό που πέρασε η δική μας”.
“Αυτό που καταφέραμε με το χρέος μας, πρέπει να το καταφέρουν και οι άλλες χώρες, αλίμονο αν μια μεγάλη χώρα πέσει στην περιδίνηση της κρίσης χρέους, η λύση για το χρέος πρέπει να είναι ευρωπαϊκή” τόνισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι λόγω των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην διαχείριση της κρίσης και του Προσφυγικού, η Ελλάδα έχει κερδίσει το κύρος και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων της.

“Για τους αντιπάλους μας, η ΕΕ είναι ‘ο καθένας την αυλή του, κι αν η αυλή του γείτονα είναι λίγο βρόμικη, φωνάζουμε κάποιον απέξω να την τακτοποιήσει, το ΔΝΤ δηλαδή” είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι “η τακτική της Γερμανίας ήταν συζητείστε με τους θεσμούς'”.

“Στον αντίποδα εμείς, επιλέξαμε το άνοιγμα της συζήτησης και την ανοιχτή διαπραγμάτευση, προτείναμε την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγινε δεκτή, και διαρκούσης της εαρινής σύνοδος του Washington Group, ο πρωθυπουργός ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου κέρδισε την υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, ενώ την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί είχαν σαστίσει, γιατί δεν περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν εκεί συμμαχίες και οι σύμμαχοι της ΝΔ γιουχάριζαν” είπε.

Σε ότι αφορά το Brexit, ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, επισημαίνοντας πως “το απαισιόδοξο είναι ότι η ΕΕ δεν έχει κερδίσει κανένα δημοψήφισμα”.

“Δεν θέλουμε να φύγει καμία χώρα, γιατί μετά τίθεται το ερώτημα ‘ποιός θα είναι ο επόμενος’, το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό, μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι η ΕΕ δεν είναι σταθερή” υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για τα εργασιακά, είπε ότι “πρόκειται για κορυφαία πολιτική μάχη. Το ΔΝΤ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίληψης ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σημαίνει και ανάπτυξη, ωστόσο το κλίμα αρχίζει και αλλάζει καθώς υπάρχει μελέτη εντός του ΔΝΤ που θέτει υπό αμφισβήτηση την αντίληψη αυτή. Θα αναζητήσουμε συμμαχίες, καθώς η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι βασικό συστατικό για την δίκαιη ανάπτυξη”.

Μεγάλο μέρος της ομιλία του κ. Παππά κατέλαβε το θέμα “Διαπλοκή και ΜΜΕ” με τον υπουργό Επικρατείας να τονίζει ότι η διαπλοκή ήταν “ο τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.”

“Ο καθένας από αυτούς επικάθεται σε ένα κλάδο της οικονομίας, το θεωρούν αδιανόητο να μπουν καινούργιοι παίκτες”, ανέφερε, θέτοντας στην συνέχεια το ρητορικό ερώτημα “θα μπορούσαν να περάσουν τα δύο πρώτα μνημόνια χωρίς τα ‘νταούλια’ των ΜΜΕ;”

“Εμείς απλώς ‘ανοίγουμε την αγορά’, μπορεί αυτό να μην είναι πολύ εύηχο για αριστερούς, αλλά κάνουμε κάτι απλό: Δημοπρασία” είπε αναφερόμενος στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Τόνισε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια πρέπει να είναι βιώσιμα, σημείωσε ότι το ύψος της διαφήμισης έχει πέσει από τα 600 εκ. ευρώ στα 200 εκ. ευρώ και συνυπολογίζοντας ότι ένα κανάλι για να είναι βιώσιμο απαιτεί περίπου 50 εκ. Ευρώ, συνεπάγεται ότι “δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πως η αγορά ‘σηκώνει’ πάνω από τέσσερα κανάλια”.

Ανέφερε ακόμα ότι “το κανάλι των καναλιών ‘σέρνεται’ επί μήνες, καθώς οι μέτοχοί του αρνούνται να βάλουν χρήματα μη πιστεύοντας ότι μπορεί να επιστρέψουν στην κερδοφορία”, ενώ σχετικά με τον πλουραλισμό έθεσε το ερώτημα “είδατε πλουραλισμό στο δημοψήφισμα;”

“Τον πλουραλισμό τον διασφαλίζει η ΕΡΤ και το θέμα του πλουραλισμού συνιστά πρόκληση και για τους ιδιώτες” πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι από το 2011 και μετά δεν γινόταν είσπραξη του τέλους χρήσης συχνοτήτων, που ανέρχεται σε 2% επί του τζίρου, “παρότι τα έντυπα ήταν έτοιμα με τυπωμένο το όνομα Σ. Βούλτεψη χωρίς υπογραφή”, ενώ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου “δεν είχε καταλογιστεί φόρος 20% επί των διαφημίσεων”.

“Οι φόροι έχουν καταλογιστεί και εισπράττονται” πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς είπε ότι “βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την αδειοδότηση, έχουν συγκεντρωθεί ταυτόχρονα καμιά 60αριά’ δικόγραφα, ενστάσεις κλπ, μήπως και ακυρωθεί ο διαγωνισμός, φυσικά ο καθένας έχει το δικαίωμα να προβάλλει τις ενστάσεις του”.

“Ο διαγωνισμός θα γίνει χωρίς μοριοδότηση των υπαρχόντων σταθμών, θα δοθούν οι πανελλαδικές άδειες και μετά οι περιφερειακές” πρόσθεσε, ενώ σε ότι αφορά “κανάλια στην Κύπρο” είπε ότι “δεν αφορά καθόλου τη διαδικασία της αδειοδότησης στην Ελλάδα. Ούτε με κόλπα ούτε με κολπάκια δεν θα παρακαμφθεί αυτή η ιστορία του διαγωνισμού”.

Επίσης σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι μέσω αυτού “ήδη χτυπιέται η δευτερεύουσα διαπλοκή”. Σημείωσε ότι με το Μητρώο “δεν λύνονται όλα τα ζητήματα όπως τα εργασιακά των δημοσιογράφων”, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτά πέραν των νομοθετικών πρωτοβουλιών άλλου υπουργείου, υπάρχουν και τα δημοσιογραφικά σωματεία, τα οποία να αποδεχθούν να εγγράφονται σε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν στα Online Media”.

Ακόμα ο κ. Παππάς είπε ότι στην ΕΡΤ καταβάλλεται προσπάθεια “να σταθεί στα πόδια της”, καθώς το κλείσιμό της, το 2013, είχε και συνέπειες που αφορούσαν το δίκτυο μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος.

“Για παράδειγμα στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι εταίροι επέμεναν να είναι διαφορετικός ο πάροχος του δικτύου από τον πάροχο του περιεχομένου, στα κανάλια δεν υπήρχε αυτή η εμμονή, οι κεραίες της χώρας ανήκουν στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που απαρτίζουν την Digea, η αποθέωση της στρέβλωσης”, τόνισε, ο κ. Παππάς, προσθέτοντας “τα μνημόνια απαιτούσαν να κλείσει η ΕΡΤ”.

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το βασικό αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι πως “το ‘όχι’ του δημοψηφίσματος, το μετατρέψαμε σε ‘ναι'” προσθέτοντας “αυτό είναι θεμελιώδες ψέμα. Όποιος παρακολουθήσει τις ομιλίες του Α. Τσίπρα εκείνη την περίοδο και στην τελευταία μεγάλη στην Αθήνα, είπε ότι ‘θέλω τό ‘όχι’ για να φέρω μια άλλη συμφωνία”.
Είπε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να σβήσει από την συλλογική μνήμη τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, “τις πρώτες μετά την συμφωνία” θέτοντας εν συνεχεία τα ερωτήματα, “4,5% πλεόνασμα γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει; που θα εύρισκαν τα λεφτά; Όταν παλεύαμε για χαμηλότερα πλεονάσματα που ήταν; Είπαν τίποτα για την στάση των Ευρωπαίων να κλείσουν τις τράπεζες, όταν η κυβέρνηση ζητούσε ολιγοήμερη παράταση;”

“Εκβιάστηκε ο λαός και “δεν μάσησε”, και εγκαλείται η κυβέρνηση που ρώτησε τον λαό μετά την συμφωνία;” είπε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι “δεν τα καταφέραμε όλα, αυτό που κατάφερε ο Τσίπρας το έφερε ενώπιον του λαού”.
“Πολλοί ήταν εκείνοι που (μετά την συμφωνία) έλεγαν στον Τσίπρα να παραμείνει πρωθυπουργός, γιατί δεν είχε χάσει την δεδηλωμένη, εμείς επιλέξαμε την λαϊκή εντολή” ανέφερε.

“Όποιος πιστεύει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να βγεί και να το πεί” είπε ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας “θα παραδώσουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top