Οικονομία

Παρά τις υπογραφές για το Ελληνικό παραμένουν τα «αγκάθια» για τα 7,5 δισ. ευρώ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Με την υπογραφή του Μνημονίου για την 100% ιδιωτικοποίηση της Ελληνικό ΑΕ, πιστεύουν στην κυβέρνηση πως ολοκληρώθηκε οριστικά πλέον το πολύμηνο θρίλερ για την α΄αξιολόγηση. «Έκλεισε για το Ελληνικό, έκλεισαν όλα» έλεγε αργά χθες βράδυ ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, καταφανώς ανακουφισμένος σε σχέση λίγες ώρες πριν -και μετά από ένα μήνα εκατοντάδων νέων μέτρων που επέβαλε κατά ριπάς η κυβέρνηση.
 
Για του λόγου το αληθές, πάντως, θα πρέπει να αναμένεται και η επίσημη επικύρωση από το EuroWorking Group, που θα συνεδριάσει σήμερα ή το αργότερο αύριο, Πέμπτη. Θα ανοίγει έτσι και ο δρόμος για τις διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσεως των 7,5 δισ. ευρώ, στις 16 Ιουνίου πιθανότατα, όπως προϊδέασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δόση πρέπει να φτάσει εγκαίρως γιατί από τα 7,5 δισ. πρέπει να επιστρέψει η χώρα μας περί τα 5,7 δισ. σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και για τόκους δανείων.
 
Για τα υπόλοιπα 1,8 + 2,8 δισ. όμως, που προβλέπονται να δοθούν στη χώρα μας για να πληρώσει το δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη στους ιδιώτες που τους χρωστάει σχεδόν 6 δισ. ευρώ, το μαρτύριο της σταγόνας για την κυβέρνηση θα έχει και συνέχεια…
 
Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η φθινοπωρινή υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια «που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, σε όσες δόσεις και αν αποφασιστεί να «σπάσουν» τα δάνεια αυτά, θα περνάνε από τον έλεγχο της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, για να διαπιστωθεί ότι πάνε κατευθείαν για αποπληρωμή χρεών σε ιδιώτες. Αν πχ αποφασιστεί να δοθούν σε μηνιαίες δόσεις των 600 ή 700 εκατ. ευρώ, πριν δοθεί η επόμενη θα πρέπει να έχει ελεγχθεί πως πήγε στις τσέπες των ιδιωτών η προηγούμενη, και δεν ξεχάστηκε στα κρατικά ταμεία.
 
Παραμένουν τα «αγκάθια»  
Οι υπογραφές στο Μνημόνιο μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development για το Ελληνικό έπεσαν μεν, εκπληρώνοντας ένα βασικό εκκρεμές προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση έχει και άλλες «ουρές» να αντιμετωπίσει.
 
Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, και το δεύτερο εκκρεμές προαπαιτούμενο, δηλαδή το σχέδιο αλλαγών στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τακτοποιήθηκε -ενδεχομένως με μετάθεσή του για Σεπτέμβριο.
 
Εντούτοις, στον «αέρα» παραμένει το τρίτο προαπαιτούμενο: η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από την Deutsche Telekom. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος ως το τέλος της πρώτης αξιολόγησης με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί στις 21 Δεκεμβρίου 2015!

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top