Διεθνή

Παραδομένη στις φλόγες η Κύπρος που δέχθηκε τη βοήθεια της Τουρκίας

image735-733x459.jpg

Τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Άμυνας), αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες και διαφορετικά κέντρα ελέγχου κινητοποιήθηκαν για αντιμετώπιση της λαίλαπας που έκαψε 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης στην περιοχή της Σολέας.

Και όμως, όπως γράφει ο Φιλελεύθερος η εικόνα που παρουσιάστηκε αποτελεί μνημείο ασυνεννοησίας όπως μαρτυρούν πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αλλά και κάτοικοι.

Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και η Πολιτική Άμυνα έχουν τα δικά τους κέντρα ελέγχου στη Γαλάτα, ενώ η κατεξοχήν υπηρεσία αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας, το Τμήμα Δασών, έχει το δικό του κέντρο ελέγχου στα Σπήλια.

Για το συντονισμό της όλης προσπάθειας, συγκαλούνται συσκέψεις, αντί να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει μηχανισμός, που να προωθεί φαγητό σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που με αυτοθυσία εργάζεται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου και ενεργά παραμένουν τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Σολέας, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεσή της.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, το μέτωπο Ασίνου κινείται νοτιοανατολικά και απειλούνται οι κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για περιορισμό του μετώπου.

Έκκληση προς το κοινό, απηύθυνε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο κλάδος Λυκόπουλων του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.

Στην ανακοίνωσή του, το Σώμα Προσκόπων, καλεί τον κόσμο να μαζέψει τρόφιμα, τα οποία θα δοθούν σε ενδεχόμενη φιλοξενία πυροσβεστών, στην κατασκήνωση στα Πλατάνια.

Η Κύπρος δέχεται την βοήθεια της Τουρκίας

Ναι υπό όρους είπε η Λευκωσία στην Τουρκική πρόταση για βοήθεια. Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του μεταφέρει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντας του ότι: η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα στη Ρωσία για παροχή βοήθειας για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρουν πως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη.

«Επιβεβαιώνουμε τη λήψη του αιτήματος για παροχή βοήθειας, που προωθήθηκε άμεσα στη Μόσχα», είπε στο ΚΥΠΕ πηγή της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας πως αναμένεται η απάντηση από τη Μόσχα στο αίτημα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top