Διεθνή

Παράταση των κυρώσεων στην Κριμαία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

23DDBB8FEB10F7F87378523FAB26CE8D.jpg

Την επόμενη εβδομάδα, η Ε.Ε. αναμένεται να παρατείνει για ένα εξάμηνο, έως το τέλος του 2016, και τις ευρύτερες εμπορικές-οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία, αν και το κλίμα στις ευρω-ρωσικές σχέσεις φαίνεται να αλλάζει.

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει στη χερσόνησο της Κριμαίας για έναν ακόμα χρόνο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της «παράνομης προσάρτησής της» από τη Ρωσία το 2014.

Οι κυρώσεις, που παρατάθηκαν έως τις 17 Ιουνίου του 2017, απαγορεύουν την εισαγωγή κριμαϊκών προϊόντων στην Ε.Ε., κάθε είδους ευρωπαϊκή επένδυση στη χερσόνησο και την εξαγωγή ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.

Επιπλέον, απαγορεύεται και η παροχή τουριστικών υπηρεσιών, κάτι που σημαίνει ότι μολονότι η Κριμαία είναι παραδοσιακό τουριστικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν έχουν δικαίωμα να ελλιμενιστούν εκεί.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ε.Ε. αναμένεται να παρατείνει για ένα εξάμηνο, έως το τέλος του 2016, και τις ευρύτερες εμπορικές-οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, παρά τις διπλωματικές ενστάσεις που έχουν προβάλει χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία.

Ο ουκρανικός εμφύλιος έχει φέρει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας στο χαμηλότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μικρές ενδείξεις επαναπροσέγγισης.

Η εν λόγω τάση φάνηκε από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top