Ελλάδα

Παράθυρο (;) για οίκους ανοχής δίπλα σε ξενοδοχεία από Παρασκευόπουλο

EB02B844F95D6EF9A0CD0F8B5B077EFE.jpg

«Ενδιαφέρουσα η επιχειρηματολογία σας», απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης στους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει τη σχετική ερώτηση, αλλά δηλώνει αναρμόδιος για νομοθέτηση.

Παράθυρο για την άρση των αυστηρών χωροταξικών περιορισμών που έθετε ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 για την εγκατάσταση οίκων ανοχής κοντά σε ξενοδοχεία, αλλά και για αλλαγή του νόμου περί εκδιδομένων προσώπων, φαίνεται να αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε του σε 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στα μέσα Μαΐου.

Αν και δηλώνει αναρμόδιος, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει την επιχειρηματολογία των συναδέλφων του βουλευτών «ενδιαφέρουσα», κάνοντας λόγο για ένα υπαρκτό ζήτημα το οποίο θίγουν.

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούσαν την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και την επαναφορά του νόμου του 1993, ο οποίος επέτρεπε την εγκατάσταση οίκων ανοχής σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από ξενοδοχεία, ορίζοντας ότι η εγκατάσταση σε αυτή την απόσταση απαγορεύεται όταν πρόκειται για από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, πλατείες και παιδικές χαρές.

Απαγόρευε επίσης την εγκατάστασή τους και κοντά σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, όπως επίσης και χώρους που δεν είναι κύριας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Οι 17 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήριζαν «καταχρηστική και προδήλως αντισυνταγματική» την απαγόρευση εγκατάστασης οίκων ανοχής για τις νόμιμα εκδιδόμενες γυναίκες με αμοιβή σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων και από ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων, τονίζοντας ότι κατά την άποψή τους οδηγούσε σε «υπέρμετρη γεωγραφική κάλυψη των απαγορευμένων περιοχών» με αποτέλεσμα να ενέχει κινδύνους «γκετοποίησης» και ενίσχυσης του πεζοδρομιακού τύπου πορνείας και του ανεξέλεγκτου trafficking.

«Η προβληματική που αναπτύσσεται με την ως άνω ερώτηση θίγει ένα υπαρκτό ζήτημα με ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία. Οι αναλυτικές αναφορές σε δικαιοκρατικά ερείσματα συνεισφέρουν στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης αναδεικνύοντας επαρκώς το νομικό και πρακτικό υπόβαθρό της», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αποσαφηνίζοντας, ωστόσο, ότι η αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν ανήκει στο δικό του Υπουργείο αλλά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν και ο Υπουργός Εσωτερικών συμμερίζεται την άποψη του κου Παρασκευόπουλου, ώστε να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top