Πολιτική

Παρέμβαση Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή για το Ταμείο Γιούνκερ

550_334_227653.jpg

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρι Κατάινεν, και στο πλαίσιο Συζήτησης σχετικά με την Ενδιάμεση αξιολόγηση του EFSI (‘Ταμείου Γιούνκερ’), έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριε Κατάινεν, αντί για εφησυχασμό και ικανοποίηση, χρειάζεται τώρα μια αποφασιστική στροφή. Για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις, το ταμείο Γιούνκερ πρέπει να στραφεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ύφεση και φτώχεια, μεγαλύτερη ανεργία και αποεπένδυση.

Δεν μπορεί στα 64 έργα που έχουν εγκριθεί, να υπάρχει μόνο 1 έργο και μάλιστα μικρό, από την χώρα μου. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια από μεγάλη ύφεση και μεγάλη αποεπένδυση. Την ίδια ώρα χρηματοδοτείτε ακριβούς αυτοκινητόδρομους στην πλούσια Γερμανία, στην πλούσια Ολλανδία – και μάλιστα στις πλουσιότερες περιοχές αυτών των δυο χωρών. Σας ασκούν κριτική ακόμη και ευρωβουλευτές των δυο αυτών χωρών – Ολλανδοί και Γερμανοί, γι’ αυτή την αδικία.

Πρέπει λοιπόν, να προσανατολιστούν αυτές οι επενδύσεις στις φτωχότερες περιφέρειες, στη Νότια Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργήσουμε απασχόληση!

Την επόμενη φορά να έρθετε με λιγότερη αυτοϊκανοποίηση και με περισσότερες αλλαγές προς την κατεύθυνση που σας ζητά η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στη δευτερολογία του, ο Γιούρι Κατάινεν απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Για την Ελλάδα, μια ιδέα που προτάθηκε είναι να υπάρξουν πλατφόρμες επενδυτικές για τον τομέα του Τουρισμού. Αυτό με άλλα λόγια, σημαίνει ότι μια πλατφόρμα θα συλλέγει τέτοιου είδους κονδύλια για τις αναγκαίες δράσεις ώστε να διασφαλιστούν οι δραστηριότητες. Και ο ιδιωτικός τομέας, με τα κονδύλια αυτά να μπορεί να δράσει. Και το EFSI να δίνει χαμηλά επιτόκια και δυνατότητες διασφάλισης της δράσης.

Έκανα λόγο γι’ αυτά τα θέματα με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές – θέματα ανάπτυξης θέλουμε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην Ελλάδα και το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Κύπρο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top