Πολιτική

Παρέμβαση των ΗΠΑ την Αγία Σοφία

812941_1313947963589.medium.jpg

Την αντίθεσή της στις ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφιά εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας».

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόνερ, κλήθηκε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προηγήθηκε, να απαντήσει σε ερώτημα που αφορούσε στην κύρωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συνταγματικής τροποποίησης για την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας, που στοχεύει βασικά τους Κούρδους βουλευτές, λέγοντας: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι πως αυτή η τροποποίηση θα επιδράσει περιοριστικά στην ελευθερία του λόγου σ’ ολόκληρη την Τουρκία. Αποτελεί κοινό δόγμα σε δημοκρατικές κοινωνίες η ισότητα έναντι του νόμου. Πιστεύουμε πως η ελευθερία να εμπλέκεσαι σε ελεύθερο διάλογο και η πολιτική ομιλία πρέπει να προστατεύονται εκ του νόμου. Αυτό οπωσδήποτε σχετίζεται με την ομιλία αιρετών αντιπροσώπων των πολιτών μιας χώρας».

Ο αναπληρωτης εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να επιτηρούν στενά την κατάσταση. «Θα εκφράσουμε τις ανησυχίες μας προς την τουρκική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top