Πολιτική

ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή τον ένα χρόνο από τα capital controls

7C59D0F4D126EB773FEE95CDC4BEFFFE.jpg

«Το βάρος της διακυβέρνησης των κ. Τσίπρα-Καμμένου αποτιμάται από τον διοικητή της ΤτΕ σε 86 δισ ευρώ και από τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλιγκ σε 100 δισ ευρώ »

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

«Ο Πρωθυπουργός ονειρεύεται ρόλο σε νέες συμμαχίες και δεν αντιλαμβάνεται ότι στην περίπτωση του ισχύει το “ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του περιφέρει τη νέα μαγική συνταγή που μόνο αυτός έχει, ακολουθώντας πιστά την παράδοση της παράταξής του», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

«Εδώ και ένα χρόνο οι Έλληνες πολίτες στερούνται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ. αυτή της κίνησης κεφαλαίων με την επιβολή των capital controls. Δυστυχώς και παρά τη μείζονα σημασία αυτού του γεγονότος οι συνέπειες δε σταματούν εδώ» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, και προσθέτει:

• Τα capital controls συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιστροφή της ύφεσης με το πλήγμα στις εξαγωγές (-11,7%), τις επενδύσεις (-2,7%), την χρηματοδότηση (-1,9%), την κατανάλωση (-4,3%) και τα χιλιάδες λουκέτα (26.000 σύμφωνα με την ΕΣΕΕ).
• Η επιστροφή στην ύφεση οδήγησε σε δραματική επιβάρυνση των πολιτών με μέτρα 9 δισ ευρώ που καλούνται να πληρώσουν τώρα όντας ήδη εξαντλημένοι και η «τρύπα» στα έσοδα είναι λογικά αναμενόμενη.
• Ο βασικός λόγος επιβολής των capital controls που ήταν η προστασία των τραπεζών δεν επιτεύχθηκε, αφού η επιστροφή των καταθέσεων είναι ακόμα ζητούμενο. Αυτό που «πέτυχε» ο κ. Τσίπρας ήταν να δωρίσει τις Τράπεζες στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες αντί πινακίου φακής εξαφανίζοντας σε μια νύχτα περιουσία του Δημοσίου άνω των 20 δις ευρώ.
• Το βάρος της διακυβέρνησης των κ. Τσίπρα-Καμμένου αποτιμάται από τον διοικητή της ΤτΕ σε 86 δισ ευρώ και από τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλιγκ σε 100 δισ ευρώ και τα capital controls συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη δραματική εξέλιξη.
• Η πιο σημαντική συνέπεια ωστόσο είναι ότι σε μια συγκυρία που η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. είναι επείγουσα και σοβαρή μετά το Brexit η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση.

«Ο Πρωθυπουργός ονειρεύεται ρόλο σε νέες συμμαχίες και δεν αντιλαμβάνεται ότι στην περίπτωση του ισχύει το «ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του περιφέρει τη νέα μαγική συνταγή που μόνο αυτός έχει, ακολουθώντας πιστά την παράδοση της παράταξής του» τονίζει ακόμη το κόμμα.

Αμφότεροι, συνεχίζει, θα έπρεπε να έχουν το σθένος να δώσουν μια καθαρή απάντηση σε ένα απλό ερώτημα: «Γιατί όλοι οι άλλοι που μπήκαν αργότερα από την Ελλάδα σε μνημόνια έχουν βγει και εμείς παραμένουμε σε καθεστώς ταπεινωτικής εποπτείας; Η απάντηση που δίνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι απλή: Αν είχαν βάλει όλοι πλάτη από την αρχή θα είχαμε βγει προ πολλού από τα μνημόνια».

«Δεν το κάναμε τότε, ας το κάνουμε τώρα. Σήμερα ένα χρόνο μετά τη μαύρη επέτειο των capital controls είναι καιρός να καταλάβουν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης ότι κοντρόλ στη μνήμη δε μπορούν να επιβάλουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top